Hava Küre, Atmosfer (atmosphere)

Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütle çekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakasıdır. Kuru hava yaklaşık olarak %78.09 azot, %20.95 oksijen, %0.93 argon, %0.04 karbon dioksit ve az miktarlarda diğer gazları içerir. Havada, deniz seviyesinde %1 kadar, tüm atmosferde ise ~%0.4 su buharı bulunur. Atmosfer Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü nedeniyle kutuplarda ince (alçak), ekvatorda geniştir.

Atmosfer Güneşten gelen zararlı ışınları süzer, meteorların Dünya’ya düşmesini büyük oranda engeller, canlılar için gerekli gazları bulundurur, iklim olaylarının meydana gelmesini sağlar, Dünya’nın aşırı ısınmasını ve soğumasını engeller, Güneş ışınlarını dağıtır ve Dünya ile birlikte dönerek sürtünmeden doğacak yanmayı engeller.
Atmosfer temelde beş katmandan oluşur:
1. Eksosfer (700 - 10000 km): Atmosferin en dış sınırıdır.
2. Termosfer (80 - 700 km): Mezosferin bitişi ile sıcaklık yeniden yükselmeye başlar, Güneşin etkinliğine göre 400 0C – 1800 0C arasında değişir.
3. Mezosfer (50 - 80 km): Stratosferin bitimi mezosferin başlangıcı olan bu bölgede sıcaklık tekrar azalmaya başlar; Mezosferin bitiminde -100 0C’ye düşer.
4. Stratosfer: İklim olayları görülmez. Sıcaklık değişimi yok gibidir. Bu katmanda troposferin bitiminden itibaren sıcaklık yükselmeye başlar ve 0 0C’ye çıkar.
5. Troposfer: Kalınlığı ekvatorda fazla kutuplarda azdır. Atmosferde bulunan gazların %75‘i ve su buharının tamamı bu katmanda olup, yoğunluğu en fazla olan katmandır. Yeryüzünü etkileyen bütün iklim olayları bu katmanda görülür. 
Atmosferin tabakaları

Atmosferdeki diğer tabakalar: Yukarıdaki Şekilde tanımlanan ve büyük ölçüde sıcaklık tarafından belirlenen beş ana katman içinde bulunabilen birkaç ikincil katman da diğer bazı özellikleri ile ayırt edilebilir:
·         Ozonosfer (ozon tabakası), stratosfer içinde bulunur. Bu tabakadaki ozon konsantrasyonu yaklaşık olarak milyonda 2 - 8 kısımdır. Ozonosfer, Güneşten UV (ultraviyole) ışınlar tarafından oksijen moleküllerinin O3 ‘e dönüştürülmesiyle oluşur. Güneşten gelen zararlı ışınları tutar, soğumayı önler.
·         İyonosfer, atmosferin güneş ışını ile iyonize olan bir bölgesidir. Auroralardan (kutup Işıkları) sorumludur. İyonosfer, radyo dalgalarını en iyi yansıtan tabakadır.
·         Homosfer ve heterosfer, atmosfer gazlarının iyi karıştığı ve iyi karışmadığı bölgeleri tanımlar.
·         Gezegensel sınır tabakası, dünya yüzeyine en yakın olan ve türbülanslı difüzyon yoluyla doğrudan etkilenen troposferin bir parçasıdır.


https://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere

2 Ekim 2019



GERİ (astrofizik)
GERİ (dünyanın katmanları)