Hanbury Brown ve Twiss Etkisi (Hanbury Brown and Twiss effect)

Fizikte Hanbury Brown ve Twiss (HBT) etkisi, bir partikül demetinden iki detektör tarafından alınan intensitelerdeki (şiddet) çeşitli korelasyon ve anti-korelasyon etkilerinden herhangi biridir. HBT etkiler genellikle ışının dalga-partikül ikiliğine atfedilebilir ve belirli bir deneyin sonuçları ışının fermiyonlardan mı yoksa bozonlardan mı oluştuğuna bağlıdır. Etkiyi algılayan cihazlar genellikle intensite interferometreleri olarak adlandırılır; bunlar önceleri  astronomide kullanılıyordu, halen kuantum optiği alanında da yoğun bir şekilde yaralanılmaktadır.

Hanbury Brown ve Twiss (veya foton bunching) etkisi geniş bir şekilde klasik optikle tanımlanabilir; etkinin kuantum tanımı biraz sezgiseldir: Yıldız gibi bir termal veya kaotik ışık kaynağının rastgele fotonlar yayıldığı varsayıldığında, fotonların bir detektöre bağlantılı (bunched) bir şekilde ulaşmaları gerektiğini nasıl ‘bildikleri’ açık değildir. Bu durum, Ugo Fano (Fano, 1961) tarafından önerilen basit bir argümanla açıklanır.

Fano'nun açıklaması, çoğu girişim etkisini yorumlamak için kullanılan iyi bilinen tek partikül genlikleri kadar sezgisel olmayan iki partikül genliklerinin dikkate alınmasının gerekliliğini gösterir. Bu, 1950'lerde bazı fizikçilerin Hanbury Brown ve Twiss sonucunu kabul etmekte neden zorlandıklarını açıklamaya yardımcı olabilir.

Zamanın bir fonksiyonu olarak foton algılamaları; (a): antibunching (ör. tek bir atomdan yayılan ışık), (b): rastgele (ör. uyumlu bir durum, lazer ışını), (c): bunching (kaotik ışık); τc: uyumluluk süresidir (intensite veya foton dalgalanmalarının zaman ölçeği)

İki kaynak noktası a ve b, A ve B dedektörler tarafından algılanan fotonları yayar; iki renk, iki fotonu algılamanın farklı iki yolunu tanımlar

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hanbury_Brown_and_Twiss_effect

17 Aralık 2020

 

GERİ (astrofizik)
GERİ (operatör)