Hammond–Leffler Postulat (Hammond–Leffler postulate)

Hammond'ın postülatı (veya Hammond-Leffler postulate), kimyasal (organik) bir reaksiyondaki geçiş durumunun geometrik yapısını tarif eden bir hipotezdir. İlk olarak 1955 yılında George Hammond tarafından önerilen postülat şöyledir:

Bir geçiş durumu ve dengesiz bir ara madde olarak iki durum bir tepkime işlemi sırasında ardarda meydana gelirse ve neredeyse aynı enerji içeriğine sahipse, birbirlerine dönüşümleri, moleküler yapıların sadece küçük bir yeniden düzenlenmesini içerecektir.

Bu nedenle, bir durumun geometrik yapısı, enerjisini reaksiyon koordinatı boyunca komşu olan türlerle karşılaştırarak tahmin edilebilir.

Örneğin, ekzotermik bir reaksiyonda geçiş durumu enerji yönünden reaktanlara, ürünlere göre daha yakındır. Bu nedenle geçiş durumu geometrik olarak, ürünlere göre reaktanlara daha benzer olacaktır.

Endotermik bir reaksiyonda ise tersi bir durum vardır; geçiş durumu ürünlere reaktanlardan daha yakındır. Bu durumda, Hammond’ın ileri sürdüğü gibi, geçiş durumunun yapısı ürünlere reaktanlardan daha çok benzeyecektir.

Çoğu geçiş durumu deneysel olarak tanımlanamadığından böyle bir karşılaştırma konunun aydınlatılması bakımından önemlidir.

Postülat, bir geçiş durumunun yapısının, serbest enerjisi kendisine en yakın olan türe benzer olduğunu belirtir. Bu yorum şekildeki potansiyel enerji diyagramlarıyla açıklanabilir:


(a): Ekzortermik bir reaksiyondur. Geçiş durumunun enerjisi, reaktantın enerjisine ara ürün veya ürününkinden daha yakındır. Bu nedenle, postülattan, geçiş durumunun yapısı reaktanta daha fazla benzer.

(b): Geçiş durumunun enerjisi ne reaktant ne de ürüne yakındır, hiçbiri geçiş durumu için iyi bir yapısal model değildir. Geçiş durumunun yapısını veya özelliklerini tahmin etmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

(c): Endotermik bir reaksiyondur. Geçiş durumu, ara ürün veya ürününkine daha fazla benzemelidir.

SN1 Reaksiyonları

Hammond postülatı, bir SN1 (monomoleküler nükleofilik sübstitüsyon) reaksiyonunun geçiş durumunun yapısını incelemek için kullanılabilir. SN1 reaksiyonunda ayrılan grubun disosiyasyonu ilk geçiş durumudur. Disosiyasyonla meydana gelen karbokatyonların kararlılıkları tersiyer > sekonder > primer > metil sırasını izleme eğilimindedir.

SN2 Reaksiyonlar

Bimoleküler nükleofilik sübstitüsyon (SN2) reaksiyonları, hem nükleofil ve hem de substratın hız sınırında yer aldığı uyumlu reaksiyonlardır. Reaksiyon, yeni bağlar oluşurken, reaktant bağlarının kırıldığı tek bir aşamada meydana gelir. Bu nedenle reaksiyonu yorumlamak için, uyumlu hız sınırlama aşamasına benzeyen geçiş durumuna bakmak önemlidir. SN2 reaksiyonunun tanımını gösteren Şekil (b)’ de görüldüğü gibi, nükleofil, halit (L) bağı koparken karbona yeni bir bağ oluşturur.

SN1 ve SN2 reaksiyonlarının enerji diyagramları: SN1 ve SN2 sübstitüsyon reaksiyonu mekanizmalarında solvent polaritesinin etkisini gösteren basitleştirilmiş şematik çizimler

E1 Reaksiyonları

E1 reaksiyonu unimoleküler bir eliminasyon reaksiyonudur; mekanizmanın hız belirleme aşaması, tek bir moleküler türün çıkarılmasına bağlıdır. Bu iki aşamalı bir mekanizmadır. Karbokatyon ara maddesi ne kadar kararlı olursa, reaksiyon o kadar hızlı gerçekleşir ve ürünler lehine olur. Karbokatyon ara maddesinin stabilizasyonu aktivasyon enerjisini düşürür. Reaktivite sırası (CH3)3C– > (CH3)2CH–-> CH3CH2– > CH3– olarak gerçekleşir.

E2 Reaksiyonları

Eliminasyon, bimoleküler reaksiyonlar bir aşamalıdır; hem baz hem de substratın hız sınırlandırma aşamasına katıldığı uyumlu reaksiyondur. Bir E2 mekanizmasında, bir baz ayrılma grubunun yakınında bir proton alır, elektronları bir çift bağ oluşturmak için zorlar. Hız yasası iki reaktifin birinci dereceden konsantrasyonuna bağlıdır, bu da 2. dereceden (bimoleküler) eliminasyon reaksiyonudur. Hız belirleme aşamasını etkileyen faktörler stereokimya, ayrılan gruplar ve baz kuvvetidir.

Eliminasyon reaksiyonu: (a) E1 unimoleküler eliminasyon reaksiyonuna, karbokatyonik yeniden düzenleme reaksiyonları eşlik eder, (b) baz bir nükleofil olarak da hareket edebiliyorsa (birçok ortak baz için geçerlidir), E2, SN2 reaksiyon mekanizması ile rekabet halindedir


https://en.wikipedia.org/wiki/Hammond%27s_postulate
https://en.wikipedia.org/wiki/Elimination_reaction#E2_mechanism

26 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (reaksiyon kinetiği ve denge)