H I Bölge (H I region)

Bir H I bölge, lokal helyum ve diğer elementlerin bolluğuna ek olarak, nötral atomik hidrojenden oluşan yıldızlararası ortamda bir buluttur. ‘H’, hidrojenin kimyasal sembolü, ‘I’ Roma rakamıdır. Astronomide geleneksel olarak, nötral atomlar için Roma rakamı I, tek iyonize olanlar için II (diğer bilimlerde H+), çift iyonizeler için III kullanılır; örneğin, OIII (diğer bilimlerde O++) gibi.

Bu bölgeler saptanabilir görünür ışık yaymazlar (hidrojen dışındaki elementlerden gelen spektral çizgiler hariç), ancak 21 cm (1,420 MHz) bölge spektral hat ile gözlemlenirler. Bu hat çok düşük bir geçiş olasılığına sahiptir, bu nedenle görülebilmesi için çok miktarda hidrojen gazı gerekir.

H I bölgelerinin genişleyen iyonize gazla (H II bölgesi gibi) çarpıştığı iyonlaşma cephelerinde iyonize gazlar, başka durumlarda olduğundan daha fazla parlar. Bir H I bölgesinde iyonlaşma derecesi çok küçüktür (~10−4 civarında); yani 10000'de bir partikül). Samanyolu gibi gökadalarda tipik yıldızlararası basınçlarda, H I bölgeleri ya 100 K'nin altındaki, ya da birkaç bin K'nin üzerindeki sıcaklıklarda çok kararlıdır; bu sıcaklıklar arasındaki gaz, kararlı sıcaklık rejimlerinden birine ulaşmak için çok hızlı bir şekilde ısınır veya soğur.

Bu fazlardan biri içinde, genişleyen bir H II bölgesi dışında, gaz genellikle izotermal olarak kabul edilir. Genişleyen bir H II bölgesinin yakınında, bozulmamış H I bölgesinden bir şok cephesiyle ve H II bölgesinden bir iyonlaşma cephesiyle ayrılan yoğun bir H I bölgesi bulunur.




H I emisyon ve absorpsiyon spektrumu. Absorpsiyon özellikleri, karşılık gelen emisyon spektrumundan daha keskindir; gözlemler H I'nin 2 bileşenden oluştuğunu gösteriyor.

(https://slideplayer.com/slide/8084514/)


https://slideplayer.com/slide/8084514/
https://en.wikipedia.org/wiki/H_I_region

12 Mart 2022

 

GERİ (nebulalar)
GERİ (bulutlar)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (genişletilmiş objeler)