Göl Tabakalaşması (lake stratification)

Göl tabakalaşması, sıcak havalarda göllerin ayrı ve farklı termal tabakalar oluşturma eğilimidir. Tipik olarak tabakalı göller üç farklı tabaka gösterir: üstteki sıcak tabakayıı içeren epilimnion; derinliği gün boyunca değişebilen orta tabaka olan termoklin (veya metalimniyon); ve gölün tabanına kadar uzanan daha soğuk hipolimyon.

Her gölün, göl morfometrisi ve çevre koşullarından etkilenen belirli bir karışım rejimi vardır. Bununla birlikte, arazi kullanımı değişikliği, sıcaklıktaki artışlar ve hava durumu düzenlerindeki değişiklikler şeklindeki insan etkisindeki değişikliklerin, dünya genelindeki göllerdeki tabakalaşmanın zamanlamasını ve yoğunluğunu değiştirdiği gösterilmiştir.

Artan hava sıcaklıkları göl kütleleri üzerinde coğrafi konumdaki fiziksel değişimle aynı etkiye sahiptir; tropik bölgeler özellikle hassastır. Bu değişiklikler balık, zooplankton ve fitoplankton topluluk kompozisyonunu daha da değiştirebilir, ayrıca çözünmüş oksijen ve besin maddelerinin mevcudiyetini değiştiren gradyanlar yaratabilir.

(a) Göl tabakalaşması su kütlelerindeki tabakalaşmaya bir örnektir: Göller üç ayrı bölüme ayrılır: I. Epilimnion, II. Metalimnion, III. Hipolimniyon, (b) pek çok göl için tipik karışım modeli; 4 0C veya 39 0F (suyun en yoğun olduğu sıcaklık) dışındaki sıcaklıklarda suyun daha az yoğun olmasından kaynaklanır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_stratification

11 Kasım 2024

 

GERİ (su)