Gezegenlerarası Magnetik Alan (interplanetary magnetic field)

Günümüzde genellikle heliosferik magnetik alan (HMF) olarak adlandırılan gezegenlerarası magnetik alan (IMF), solar sistemi doldurmak için, solar rüzgar akışı tarafından solar koronadan dışarı sürüklenen solar magnetik alanının bileşenidir.

Dünya yörüngesindeki magnetik alan

Gezegenlerarası ortamdaki plazma, Güneş'in Yer’in yörüngesindeki magnetik alanının başlangıçta beklenenden 100 kat daha büyük olmasından da sorumludur. Eğer uzay bir vakum olsaydı, o zaman Güneşin magnetik dipol alanı - Güneşin yüzeyinde yaklaşık 10-4 tesla - mesafenin ters küpü ile yaklaşık 10-11 teslaya düşecekti. Ancak uydu gözlemleri, 10-9 tesla civarında yaklaşık 100 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Manygnetohidrodinamik (MHD) teori, bir magnetik alandaki iletken bir akışkanın (örneğin gezegenlerarası ortam) hareketinin elektrik akımlarını indüklediğini ve bunun da magnetik alanlar ürettiğini ve bu bakımdan bir MHD dinamosu gibi davrandığını öngörür.

Yer’in yörüngesindeki gezegenlerarası magnetik alan, ‘uzay havası’ olarak bilinen güneş rüzgarındaki dalgalara ve diğer rahatsızlıklara göre değişir." Alan, radyal ve azimutal yönlerdeki bileşenlerin yanı sıra ekliptiğe dik bir bileşene sahip bir vektördür. Alanın kuvveti, Yer’e yakınlarda 1 ve 37 nT (nanotesla) arasında değişir (ortalama olarak yaklaşık 6 nT). 1997'den bu yana, solar magnetik alanı, ‘Güneş–Yer Lagrange Nokta L1'deki bir halo yörüngesinde bulunan ‘Gelişmiş Kompozisyon Gezgini (ACE)’ uydusu tarafından gerçek zamanlı olarak izlendi; Temmuz 2016'dan bu yana, Derin Uzay İklim Gözlemevi (DSCOVR) uydusu ve ayrıca Güneş–Yer L1'de (ACE yedek ölçüm olarak hizmet vermeye devam ederken) izleniyor.


Bx, By ve Bz: Gezegenlerarası magnetik alan, ikisi (Bx ve By) ekliptik paralel yönlendirilmiş üç eksenli bir bileşene sahip bir vektör miktarıdır. Bx ve By bileşenleri, auroral aktivite için önemli değildir. Üçüncü bileşen olan Bz değeri ekliptik düzleme diktir ve solar rüzgardaki dalgalar ve diğer karışıklık tarafından oluşturulur)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Interplanetary_magnetic_field

1 Mayıs 2022

 

GERİ (diskler ve ortam)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (genişletilmiş objeler)