Gerontoloji (gerontology)

Gerontoloji, yaşlanmanın sosyal, kültürel, psikolojik, bilişsel ve biyolojik yönlerinin incelenmesidir. Kelime, 1903 yılında Ilya Ilyich Mechnikov tarafından 'yaşlı adam' anlamına gelen ‘gérōn’ ve 'çalışma' anlamına gelen ‘logía’ kelimelerinden türetilmiştir.

Bu alan, yaşlı yetişkinlerde mevcut hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış tıp dalı olan geriatriden ayrılmaktadır. Gerontologlar; biyoloji, hemşirelik, tıp, kriminoloji, diş hekimliği, sosyal hizmet, fiziksel ve mesleki terapi, psikoloji, psikiyatri, sosyoloji, ekonomi, siyaset bilimi, mimarlık, coğrafya, eczacılık, halk sağlığı, konut ve antropoloji alanlarındaki araştırmacıları ve uygulayıcıları içerir.

Gerontolojinin multidisipliner yapısı nedeniyle, gerontolojiyle örtüşen çok sayıda alt alan bulunur  Örneğin hükümet planlaması ve bakım evlerinin işletilmesi, yaşlanan nüfusun toplum üzerindeki etkilerinin araştırılması ve yaşlılar için bir yer veya ev duygusunun gelişimini kolaylaştıran yerleşim alanlarının tasarımı gibi politika konuları vardır.

Philadelphia Geriatri Merkezi'nde davranış psikoloğu olan Dr. Lawton, özellikle Alzheimer hastalığı olan yaşlılar için tasarlanmış yaşam alanlarına duyulan ihtiyacı fark eden ilk kişiler arasındaydı. Akademik bir disiplin olarak alan nispeten yenidir. USC Leonard Davis Gerontoloji Okulu, 1975 yılında gerontoloji alanında ilk doktora, yüksek lisans ve lisans programlarını oluşturdu.

(a) Gerontoloji; orta yaştan yaşamın sonuna kadar nüfusun olgunlaşmasını ve gelişimini inceler (study), (b) yaşlanma coğrafyaları ve tematik bir diyagram (semanticscholar), (c) gerontoloji alanları  (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerontology

8 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)