Genetiğe Giriş (introduction to genetics)

Genetik, genlerin incelenmesidir; ne olduklarını ve nasıl çalıştıklarını açıklamaya çalışır. Genler, canlı organizmaların özellikleri veya nitelikleri atalarından nasıl miras aldıklarıdır; örneğin, çocuklar genellikle ebeveynlerine benzerler, çünkü ebeveynlerinin genlerini miras almışlardır. Genetik, hangi özelliklerin kalıtsal olduğunu belirlemeye ve bu özelliklerin nesilden nesile nasıl aktarıldığını açıklamaya çalışır.

·         Bazı özellikler, göz rengi veya boyu gibi bir organizmanın fiziksel görünümünün bir parçasıdır. Diğer tür özellikler kolayca görülmez, kan gruplarını veya hastalıklara karşı direnci içerir.

·         Bazı özellikler genler yoluyla kalıtılır, bu da uzun ve zayıf insanların uzun ve zayıf çocuklara sahip olma eğiliminde olmalarının nedenidir. Diğer özellikler, genler ve çevre arasındaki etkileşimlerden gelir, bu nedenle uzun olma eğilimini miras alan bir çocuk, yetersiz beslenirse hala kısa olacaktır.

Genlerimizin ve çevremizin bir özellik üretmek için etkileşime girme şekli karmaşık olabilir. Örneğin, birinin kanserden veya kalp hastalığından ölme şansı hem genlerine hem de yaşam tarzlarına bağlı görünüyor.

Genler, nesiller boyunca kopyalanan ve miras alınan DNA adı verilen uzun bir molekülden yapılır. DNA, kendi içinde belirli bir sıraya göre sıralanan ve genetik bilgiyi taşıyan basit birimlerden oluşur. DNA'nın kullandığı dile, organizmaların genlerdeki bilgiyi okumasını sağlayan genetik kod denir. Bu bilgiler, canlı bir organizmanın inşası ve işleyişine ilişkin talimatlardır.

Belirli bir gen içindeki bilgiler, bir organizma ile diğeri arasında her zaman tam olarak aynı değildir, bu nedenle bir genin farklı kopyaları her zaman tam olarak aynı talimatları vermez. Tek bir genin her benzersiz formuna alel (türgen) denir. Örnek olarak, saç rengi geni için bir alel, vücuda çok fazla pigment üreterek siyah saç üretmesini söyleyebilirken, aynı genin farklı bir aleli, herhangi bir pigment üretemeyen ve beyaz saç veren bozuk talimatlar verebilir.

Mutasyonlar genlerdeki rastgele değişikliklerdir ve yeni aleller oluşturabilir. Mutasyonlar ayrıca, siyah saçlar için bir alele yapılan mutasyonların beyaz saçlar için yeni bir alel üretmesi gibi yeni özellikler de üretebilir. Bu yeni özelliklerin ortaya çıkışı evrimde önemlidir.

(a) DNA, RNA ve protein arasında bilgi akışı (researchgate), (b) DNA kopyalama; DNA çözülür ve iki yeni iplik oluşturmak için nükleotidler eşleştirilir (Wikipedia)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Introduction_to_genetics

11 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)