Gelgit Olayı (tide)

Gelgitler, Ay ve Güneş tarafından uygulanan gravitasyonal kuvvetlerinin ve yerkürenin dönüşünün birleşik etkilerinin neden olduğu deniz seviyelerinin yükselişi ve düşüşüdür.

Gelgit tabloları, öngörülen süreleri ve genliği (veya ‘gelgit aralığı’) bulmak için herhangi bir yerel ayar için kullanılabilir. Tahminler, Güneş ve Ayın hizalanması, gelgitin fazı ve genliği (derin okyanustaki gelgitlerin paterni), okyanusların amhidromik sistemleri (gelgit düğümü) ve kıyı şeridinin şekli ve kıyıya yakın batimetri (su, deniz, göl ve okyanus tabanlarının derinlik ölçmek suretiyle topoğrafik ölçümlerinin yapılması) gibi birçok faktörden etkilenir.

Ancak bunlar sadece tahminlerdir, gelgitin gerçek zamanı ve yüksekliği rüzgar ve atmosferik basınçtan etkilenir.

Gelgit olayları üç kategoride toplanabilir:
·         Günlük gelgit (diurnal tide): Genelde tropik bölgelerde görülen, bir Ay gününde bir yükselme ve bir alçalma şeklinde oluşan gelgit türüdür.
·         Yarı-günlük gelgit (semi-diurnal tide): Genellikle Kuzey Avrupa kıyılarında görülen, iki yükselme ve iki alçalma şeklinde oluşan gelgit olayıdır.
·         Karışık gelgit (mixed tide): Genellikle Kuzey Amerika kıyıları ve Avustralya kıyılarında görülen, iki yükselme ve iki alçalma ile bütünleşik şekilde oluşan gelgit olayına verilen isimdir.
Gelgitler, lunitidal aralığı belirleyen bir dizi faktöre bağlı olarak saatlerden yıllara kadar değişen zaman aralıklarında değişir. Doğru kayıtlar yapmak için sabit istasyonlardaki gelgit göstergeleri zaman içindeki su seviyesini ölçer. Göstergeler, dakikalardan daha kısa periyotlara sahip dalgaların neden olduğu varyasyonları göz ardı eder. Bu veriler genellikle ortalama deniz seviyesi olarak adlandırılan referans (veya veri) seviyesiyle karşılaştırılır.

Gelgitler, Güneş'in ve Ay'ın Yerkürenün suyu üzerindeki kütle çekiminden kaynaklanır. Güneş, Ay ve Dünya düz bir çizgi (sol) oluşturduğunda, normalden daha yüksek ve daha düşük gelgitler oluşur. Buna karşılık, Güneş - Dünya ve Ay - Dünya arasındaki çizgiler birbirine dik olduğunda (sağda), yüksek gelgitler ve düşük gelgitler hafifler


https://en.wikipedia.org/wiki/Tide
https://www.britannica.com/science/tide

1 Ağustos 2020


GERİ (ay)
GERİ (ayın yörüngesi)