Geleneksel Bilgi (traditional knowledge)

Geleneksel bilgi (TK), yerli bilgi (IK) ve lokal bilgi genellikle bölgesel, yerli veya lokal toplulukların kültürel geleneklerine yerleşik bilgi sistemlerini ifade eder. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) ve BM'ye göre, hem geleneksel bilgi hem de geleneksel kültürel ifadeler (TCE) yerli bilgi türleridir.

Geleneksel bilgi, geleneksel geçim teknolojileri (örneğin, avcılık veya tarım için araç ve teknikler), ebelik, etnobotanik ve ekolojik bilgi, geleneksel tıp, göksel navigasyon, zanaat becerileri, etnoastronomi, iklim ve diğerleri hakkında bilgi türlerini içerir. Geçim ve hayatta kalma için çok önemli olan bu tür bilgiler, genellikle ampirik gözlem birikimlerine ve çevre ile etkileşime dayanır.

Birçok durumda geleneksel bilgi, sözlü bir gelenek olarak nesilden nesile aktarılmıştır. Geleneksel bilginin bazı biçimleri kültürde, hikayelerde, efsanelerde, folklorda, ritüellerde, şarkılarda, dillerde, şarkı sözlerinde, dansta, oyunlarda, mitolojide, tasarımlarda, görsel sanatlarda ve mimaride yer alır ve geleneksel kültürel anlatımlar kategorisine girer.


(a) Geleneksel bilginin özellikleri (https://www.researchgate.net/figure/Characteristics-of-traditional-knowledge_fig1_339906139), (b) geleneksel bilginin belirleyici noktaları (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308597X16307825),

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_knowledge

23 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)