Geisteswissenschaft (geisteswissenschaft)

Geisteswissenschaften, Alman üniversitelerinde geleneksel olan felsefe, tarih, filoloji, müzikoloji, dilbilim, tiyatro çalışmaları, edebiyat çalışmaları, medya çalışmaları, dini çalışmalar ve hatta bazen hukuk gibi bir dizi insan bilimidir. Konularının çoğu, ingilizce konuşulan bir üniversitede Beşeri Bilimler kapsamına girer.

Dilthey'in zamanından bu yana, özellikle matematiğin ve felsefenin durumunu dikkate almadan, bir yanda Naturwissenschaften'den, diğer yanda Geisteswissenschaften'den bahsetmek yaygınlaştı. Doğa bilimleri ve matematiğin belirli bir fakülteye ayrılmasından sonra, Geisteswissenschaften felsefe fakültesinde yalnız bırakıldı ve hatta felsefe bile çoğu zaman Geisteswissenschaften terimi altında sınıflandırıldı. Bu arada, birçok Alman üniversitesi bu fakülteleri daha küçük bölümlere ayırdı, böylece eski ortak çıkarlar ve eski sınırlar daha az görünür hale geldi

Terim artık düzensiz kullanılıyor. İdari bağlamlarda, akademik kurumların nasıl organize edileceğini tartışmak ve akademik tartışma kültürünü tanımlamak için geniş çapta kullanılır, böylece İlahiyat ve Hukuk fakülteleri Geisteswissenschaften'e eklenir. Bilim politikasının bazı bağlamlarında Geisteswissenschaften ampirik olmayan bilimler olarak tanımlanır, onları felsefeye yaklaştırır ve sosyal bilimleri kendi alanlarından dışlar.

Metodoloji kapsamında ise tam tersine, psikoloji ve sosyal bilimlerle birlikte ampirik verilere dayanan tarih ve filoloji disiplinleri gibi Geisteswissenschaften'in, esasen anlam ifadelerinin anlaşılmasına veya kavranmasına dayanan ortak bir ampirik karaktere sahip olduğu vurgulanmıştır. Rudolf Steiner gibi bazı yazarlar, Geisteswissenschaft terimini, tarihsel olarak oldukça farklı bir anlamda önerilen bir 'Ruh Bilimi'ne atıfta bulunmak için kullandılar.


Bilim sisteminde işletme yönetimi (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Geisteswissenschaft

4 Nisan 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)