Gıda Kimyası (food chemistry)

Gıda kimyası, gıdaların tüm biyolojik ve biyolojik olmayan bileşenlerinin kimyasal süreçlerini ve etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyolojik bileşenler, örnek olarak et, kümes hayvanları, marul, bira, süt gibi ürünleri kapsar. Karbonhidratlar, lipitler ve protein gibi ana bileşenleri bakımından biyokimyaya benzemekle birlikte su, vitaminler, mineraller, enzimler, gıda katkı maddeleri, tatlar ve renkler gibi alanları da içerir. Bu disiplin aynı zamanda belirli gıda işleme teknikleri altında ürünlerin nasıl değiştiğini ve bunları geliştirmenin veya önlemenin yollarını da kapsar.

Bir prosesin geliştirilmesine bir örnek, süt ürünlerinin laktozu laktik asite dönüştüren mikroorganizmalarla fermantasyonunu teşvik etmek olabilir; Bir prosesi önlemenin bir örneği, taze kesilmiş elmaların yüzeyindeki kahverengileşmenin limon suyu veya başka asitli su kullanılarak durdurulması olabilir.

(a) Sakaroz (sıradan sofra şekeri ve muhtemelen en tanıdık karbonhidrat), (b) Riboflavin (B2 vitamini)


Grafik, Journal of Agricultural and Food Chemistry’nin etki faktöründeki değişiklikleri ve tüm literatürle karşılaştırma yapmak amacıyla buna karşılık gelen yüzdelik dilimi göstermektedir. Etki Faktörü, önceki iki yıldaki makalelerin alıntı sayısının o yıllarda yayınlanan makale sayısına bölünmesiyle tanımlanan en yaygın scientometrik indekstir (https://exaly.com/journal/12427/journal-of-agricultural-and-food-chemistry/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Food_chemistry

9 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)