Gıda kimyası, gıdaların tüm biyolojik ve biyolojik olmayan bileşenlerinin kimyasal süreçlerini ve etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır.
Biyolojik
bileşenler, örnek olarak et, kümes hayvanları, marul, bira, süt gibi ürünleri
kapsar. Karbonhidratlar, lipitler ve protein gibi ana bileşenleri bakımından
biyokimyaya benzemekle birlikte su, vitaminler, mineraller, enzimler, gıda
katkı maddeleri, tatlar ve renkler gibi alanları da içerir. Bu disiplin aynı
zamanda belirli gıda işleme teknikleri altında ürünlerin nasıl değiştiğini ve
bunları geliştirmenin veya önlemenin yollarını da kapsar.
Bir
prosesin geliştirilmesine bir örnek, süt ürünlerinin laktozu laktik asite
dönüştüren mikroorganizmalarla fermantasyonunu teşvik etmek olabilir; Bir prosesi
önlemenin bir örneği, taze kesilmiş elmaların yüzeyindeki kahverengileşmenin
limon suyu veya başka asitli su kullanılarak durdurulması olabilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Food_chemistry
9 Eylül 2023