Gıda Çalışmaları (food studies)

Gıda çalışmaları, gıdanın ve bilim, sanat, tarih, toplum ve diğer alanlardaki bağlamlarının eleştirel incelemesidir. Beslenme, tarım, gastronomi ve mutfak sanatları gibi gıdayla ilgili diğer çalışma alanlarından farklıdır, çünkü gıdanın tüketiminin, üretiminin ve estetik takdirinin ötesine bakma eğilimindedir ve gıdayı çok sayıda akademik alanla ilgili olarak aydınlatmaya çalışır. Bu nedenle filozofları, tarihçileri, bilim adamlarını, edebiyat bilginlerini, sosyologları, sanat tarihçilerini, antropologları ve diğerlerini kapsayan ve çeken bir alandır.

Gıda çalışmaları alanı, disiplinlerarası ve yeni gelişen bir alandır; bu nedenle akademik ve popüler çalışmalar arasında önemli bir geçiş vardır. Uygulayıcılar, gazeteci Michael Pollan gibi çok satan yazarların yanı sıra, tarihçi Warren Belasco ve antropolog Sidney Mintz gibi akademisyenlere de atıfta bulunuyor. Bu, disiplini biraz değişken hale getirirken, aynı zamanda onu ilginç ve ilgi çekici yapıyor.

Gazeteci Paul Levy, örneğin şunu belirtmiştir: 'Gıda çalışmaları o kadar başlangıç aşamasındaki bir konudur ki, onu tanımlamaya çalışmak ya da herhangi bir şekilde sınırlamaya çalışmanın anlamı yoktur, çünkü bugün göz ardı ettiğiniz konu, disiplin ya da yöntem, yarının büyük olayı olabilir.’


EUFood-STA; Avrupa gıda çalışmaları ve eğitim ittifakı (https://www.food-sta.eu/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Food_studies

19 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)