Gıda çalışmaları, gıdanın ve bilim, sanat, tarih, toplum ve diğer alanlardaki bağlamlarının eleştirel incelemesidir. Beslenme, tarım, gastronomi ve mutfak sanatları gibi gıdayla ilgili diğer çalışma alanlarından farklıdır, çünkü gıdanın tüketiminin, üretiminin ve estetik takdirinin ötesine bakma eğilimindedir ve gıdayı çok sayıda akademik alanla ilgili olarak aydınlatmaya çalışır. Bu nedenle filozofları, tarihçileri, bilim adamlarını, edebiyat bilginlerini, sosyologları, sanat tarihçilerini, antropologları ve diğerlerini kapsayan ve çeken bir alandır.
Gıda
çalışmaları alanı, disiplinlerarası ve yeni gelişen bir alandır; bu nedenle akademik
ve popüler çalışmalar arasında önemli bir geçiş vardır. Uygulayıcılar, gazeteci
Michael Pollan gibi çok satan yazarların yanı sıra, tarihçi Warren Belasco ve
antropolog Sidney Mintz gibi akademisyenlere de atıfta bulunuyor. Bu, disiplini
biraz değişken hale getirirken, aynı zamanda onu ilginç ve ilgi çekici yapıyor.
Gazeteci
Paul Levy, örneğin şunu belirtmiştir: 'Gıda çalışmaları o kadar başlangıç aşamasındaki
bir konudur ki, onu tanımlamaya çalışmak ya da herhangi bir şekilde sınırlamaya
çalışmanın anlamı yoktur, çünkü bugün göz ardı ettiğiniz konu, disiplin ya da
yöntem, yarının büyük olayı olabilir.’
https://en.wikipedia.org/wiki/Food_studies
19 Mart 2024
GERİ (sosyalbilimler anasayfa)