Gay-Lussac Yasası (Gay-Lussac's law)

Louis Joseph Gay-Lussac (1778 – 1850), Fransız kimyager ve fizikçidir. Genellikle gaz yasalarıyla ilgili çalışmalarıyla anılır. Bunun dışında, alkol-su karışımlarıyla yaptığı çalışmalarının ardından bir takım alkollü içkilerin alkol oranlarını ölçmüştür.

Gay-Lussac’ın iki yasası olduğu söylenir. 1802 yılında ileri sürdüğü ilk yasasında, ‘belirli bir miktardaki ideal gazın basıncının, Kelvin birimiyle belirtilmiş sıcaklığıyla doğru orantılı’ olduğunu belirtir. 1808’de formüle ettiği basınç yasasında ise, “kapalı bir gazın basıncı, sıcaklığı (K) ile doğru orantılıdır” demiştir. Gay-Lussac, aynı zamanda, sabit bir hacimde tutulan sabit bir gaz kütlesinin basıncı ile sıcaklığı arasındaki ilişkiyi gösteren inandırıcı kanıtlar yayınlayan ilk kişi olarak kabul edilir.
   P
¾¾  = k
   T

Birleşik Hacimler Yasası

Birleşik hacimler yasasına göre, gazlar diğer gazları oluşturmak için bir araya geldiğinde, tüm hacimler aynı sıcaklık ve basınçta ölçüldüğünde, reaksiyona giren gazlar ve gaz ürünler basit tam sayılarla ifade edilebilir.

Örneğin, Gay-Lussac, 2 hacim hidrojen ve 1 hacim hidrojenin reaksiyonu sonucunda 2 hacim gaz halinde su oluştuğunu bulmuştur.(1808)

2 hacim hidrojen + 1 hacim hidrojenin = 2 hacim gaz halinde su

Gay-Lussac’ın sonuçlarına dayanarak Amedeo Avogadro ‘aynı sıcaklık ve basınçta eşit hacimdeki gazlar eşit sayıda molekül içerir (Avagadro Yasası)’ teorisini ileri sürmüştür (1811).

2 molekül hidrojen + 1 molekül hidrojenin = 2 molekül gaz halinde su

Bu hipotez, daha önce Gay-Lussac’ın belirttiği sonucun yinelenmesi anlamına geliyordu. Ancak Avogadro'nun hipotezi, ilk olarak İtalyan kimyager Stanislao Cannizzaro'nun 1860'da Birinci Uluslararası Kimya Kongresi'ni ikna edene kadar kimyagerler tarafından kabul edilmedi.

Standart sıcaklık ve basınç altında 3 m3 hidrojen gazı ve 1 m3 nitrojen gazının reaksiyonuyla, ~2 m3 amonyak (gaz) elde edilir

Basınç–Sıcaklık Yasası

Basınç–sıcaklık yasası, Gay-Lussac'ın 1800 ve 1802 arasındaki çalışmaları sonunda keşfettiği ilk yasası olarak adlandırılır; ‘‘belirli bir miktardaki ideal gazın basıncı, Kelvin birimiyle belirtilmiş sıcaklığıyla doğru orantılıdır’ dedi. Gay Lussac bunu bir "hava termometresi" oluştururken keşfetti.

Bir gazın sıcaklığı artarsa, gazın kütlesi ve hacminin sabit tutulması durumunda basıncı da artar. Yasa, sıcaklık mutlak skalada ölçülüyorsa (Kelvin), basit bir matematiksel şekle sahiptir:
                P
P µ T                ¾¾ = k
                T
P = basınç (Paskal), k =  gaz sabiti (J/(mol K)), T = sıcaklık (Kelvin)

Sıcaklık, bir maddenin ortalama kinetik enerjisi olduğu için sıcaklığının artmasıyla kinetik enerjisinin de arttığı söylenilebilir. Bu durumda, gaz partikülleri, gazın tutulduğu kabın duvarlarıyla daha çok çarpışacağından, daha çok basınç uygular.

Aynı maddenin iki farklı koşuldaki hallerini karşılaştırmak için, yasa şu şekilde yazılabilir:
  P1         P2
¾¾ = ¾¾     veya,    P1T2 = P2T1
  T1         T2

Gay-Lussac Yasaları Amontons Yasası ve Dalton Yasası olarak da bilinir. Charles yasası, Charles yasayı, Gay-Lussac'ın sonuçlarını kullanarak bulduğundan, aynı zamanda Charles ve Gay-Lussac yasası olarak da tanımlanır,
Amontons Yasası: ‘sabit hacimde bir sistemdeki basınç değişikliği, sıcaklıktaki değişiklikle orantılıdır’ (1702).
Dalton Yasası: ‘bir gaz karışımının toplam basıncı, karışımı oluşturan gazların kısmi basınçlarının toplamına eşittir’ (1811).
Charles Yasası: ‘sabit basınç altındaki bir gazın hacmi, sıcaklığın değişmesiyle doğrusal olarak değişir (1787).

Gay-Lussac yasası, Boyle yasası ve Charles yasası, birlikte toplam gaz yasası'nı oluşturur. Bu yasaya Avogadro yasası'nın eklenmesiyle, ideal gaz yasası ortaya çıkar.

Gazların Genleşmesi

Gay-Lussac, gazlar için genleşme hızı α oranını tanımlamak için,

ΔV / V = α ΔT formülünü kullandı.

Hava için ΔV / V = % 37,50 'lik bir nispi genişleme buldu. Mutlak sıfır değerinin 0 0C'nin altında yaklaşık olarak 266,66 0C olduğunu belirten α değerini elde etti.

α = 37,50 / 100 0C = 1 / 266,66 0C

Genleşme hızı α değeri tüm gazlar için yaklaşık olarak aynıdır ve buna bazen Gay-Lussac Yasası da denir.

Yararlanılan Kaynak:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gay-Lussac%27s_law#Expansion_of_gases

18 Temmuz 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (termodinamik)