Gauss–Bonnet Gravite (Gauss–Bonnet gravity)

Genel görelilikte, Einstein–Gauss–Bonnet gravite (EGB) olarak da adlandırılan Gauss–Bonnet gravite, Einstein–Hilbert eyleminin Gauss–Bonnet terimini içeren bir modifikasyonudur.

G = R2 – 4 Rmn Rmn + Rmnrs Rmnrs

Aşağıdaki örnekte,

·         Einstein-Gauss-Bonnet gravitede beş-boyutlu küresel simetrik genelleştirilmiş bir ışınım (yayılıma) alanı,

·         Uzay-zaman manifldunda basıncın evrimi, kütle, enerji yoğunluğu

incelenmiştir

Einstein–Gauss–Bonnet gravitenin eğrilik düzeltmelerinin etkileri genel görelilik ile karşılaştırıldığında kütle fonksiyonu analizinde kullanılabilr.

Difüzyonla taşınımın etkileri dikkate alındığında difüzyon davranışının mümkün olduğu özel denklem elde edilir. Kütleçekimsel çöküş ve kaynak çöküşü zayıf ve konik bir tekillikle sona erer; bu Einstein gravitede söz konusu değildir.

Şekilde, yayılan (ışınlanan) madde beş boyutlu yarı-düzenli bir kara deliğin içine düşmektedir. 0 < v < a bölgeside, Gauss-Bonnet eşleşme sabiti (a) oluşumunu geciktirdiği için, konik tekilliği gizleyen bir kapanlama ufku yoktur. Görünen ufuk v = a'da oluşmaya başlar, a< v < V0 olduğunda kara deliğe inen boş ve kapanlanmış kompakt yüzeylerden oluşan bir bölgeyi kapsar. v = V0 zamanında, tek bir olay ufku, dış beş boyutlu Boulware-Deser vakumunu, yayılan kapanlanmış yüzeylerden şu noktalarda ayırır:

        

Bu son kapanlama (yakalama) ufkunun ötesinde, zayıf bir merkezi konik tekilliğe sahip yarı düzenli bir kara delik vardır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir not, durum parametresi ωs denkleminin tüm değerleri için çöküş sürecinin değişmeden kaldığı ve dolayısıyla genelleştirilmiş yayılan alan için çöküşün aynı şekilde sona erdiğidir.

Beş boyutlu EGB gravitede radyasyon kabuğunun çökmesini gösteren uzay-zaman diyagramı


https://link.springer.com/content/pdf/10.1140/epjc/s10052-020-08538-y.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Gauss%E2%80%93Bonnet_gravity

16 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (Gravite genellemeleri / uzantıları)