Galilean Transformasyon (Galilean transformation)

Fizikte, Newton fiziğinin yapıları içinde yalnızca sabit göreceli hareketle farklılık gösteren iki referans çerçevenin koordinatları arasında transformasyon (dönüşüm) yapmak için bir Galilean dönüşümü kullanılır. Bu dönüşümler, uzaysal rotasyonlar ve uzay ve zamandaki dönüşümlerle birlikte homojen olmayan Galilean grubunu oluşturur. Uzay ve zamandaki çeviriler yoksa, grup homojen Galilean grubudur.

Galilean grubu, Galilean geometrisini oluşturan, uzay ve zamanın dört boyutu üzerinde hareket eden Galilean göreliliğinin hareketleri grubudur. Bu pasif transformasyon bakış açısıdır. Özel görelilikte, homojen ve homojen olmayan Galilean dönüşümleri, sırasıyla, Lorentz dönüşümleri ve Poincaré dönüşümleri ile değiştirilir; tersine, Poincaré dönüşümlerinin klasik sınırı olan c → ∞ ‘da grup daralması Galilean dönüşümlerini verir.

Transformasyonlar Galilean için adlandırılsa da, Isaac Newton tarafından tasarlandığı şekliyle bunların tanım alanını sağlayan mutlak zaman ve mekandır. Özünde, Galileo dönüşümleri, hızların vektör olarak toplanması ve çıkarılmasına ilişkin sezgisel nosyonu somutlaştırır.

Aşağıdaki ifade, tek bir rastgele olayın koordinatları (x, y, z, t) ve (x′, y′, z′, t′) arasındaki Galile dönüşümü altındaki ilişkiyi açıklar; ortak x ve x′ yönlerinde düzgün göreceli harekette (hız v), uzamsal kökenleri t = t′ = 0 zamanında çakışır:

x' = x = vt      y’ = y      z’ = z      t’ = t

Son denklem, bir sabitin eklenmesine kadar tüm Galile dönüşümleri için geçerli olup farklı gözlemcilerin göreceli hareketinden bağımsız bir evrensel zaman varsayımını ifade eder. 

Galilean transformasyon için standart koordinat 
sistemleri konfigürasyonu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Galilean_transformation

20 Eylül 2020

 

GERİ (özel görelilik kuramı) 
GERİ (gravitasyon ve görelilik)