Galaktik Yaşanabilir Bölge (galactic habitable zone)

Astrobiyoloji ve gezegen astrofiziğinde galaktik yaşanabilir bölge, bir galaksinin içinde yaşamın gelişme ihtimalinin en yüksek olduğu bölgedir. Galaktik yaşanabilir bölge kavramı, metaliklik (hidrojen ve helyumdan daha ağır elementlerin varlığı) ve süpernova gibi büyük felaketlerin oranı ve yoğunluğu gibi çeşitli faktörleri analiz eder ve bunları, galaksinin hangi bölgelerinin daha olası olduğunu hesaplamak için kullanır.

Ağustos 2015'te yayınlanan araştırmaya göre, çok büyük galaksiler, Samanyolu gibi daha küçük galaksilere göre yaşanabilir gezegenlerin doğuşuna ve gelişmesine daha fazla katkıda bulunabilir. Samanyolu örneğinde, galaktik yaşanabilir bölgesinin, genellikle dış yarıçapı yaklaşık 10 kiloparsek (33 000 ışık yılı) olan ve iç yarıçapı Galaktik Merkeze yakın olan bir halka olduğuna inanılır.

Galaktik yaşanabilir bölge teorisi, galaksinin bir bölgesini yaşamın ortaya çıkışı için uygun hale getiren faktörlerin doğru bir şekilde ölçülmesindeki yetersizlik nedeniyle eleştirildi. Buna ek olarak, bilgisayar simülasyonları, yıldızların galaktik merkez etrafındaki yörüngelerini önemli ölçüde değiştirebileceğini öne sürüyor; bu nedenle, bazı galaktik alanların zorunlu olarak diğerlerinden daha fazla yaşamı desteklediği yönündeki görüşün en azından bir kısmına karşı çıkıyor.


(a) Süpernovaların, galaktik yaşanabilir bölgenin kapsamı üzerindeki etkisi geniş bir şekilde incelenmiştir, (b) galaktik yaşanabilir bölge genellikle galaktik merkezden 7-9 kpc uzaklıkta bir halka olarak görülüyor, (c) galaksimizin yaşanabilir bölgesi (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Galactic_habitable_zone

13 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)