Galaksilerarası Toz (intergalactic dust)

Galaksilerarası toz, galaksilerarası uzayda galaksilerarasındaki kozmik tozdur. Galaksilerarası toza dair kanıtlar 1949 gibi erken bir tarihte önerildi ve bunun üzerine yapılan çalışmalar 20. yüzyılın sonlarında büyüdü. Galaksilerarası tozun dağılımında büyük farklılıklar vardır. Toz, diğer galaksilerdeki süpernovalar ve kuasarlar gibi galaksilerarası mesafe ölçümlerini etkileyebilir.

Galaksilerarası toz, 1960'lardan beri bazı galaksilerin çevresinde var olduğu bilinen galaksilerarası toz bulutları oluşturabilir. 1980'lere gelindiğinde, Samanyolu galaksisinin birkaç megaparsekinde en az dört galaksilerarası toz bulutu keşfedildi,bunlardan biri Okroy bulutudur.

Şubat 2014'te NASA, evrendeki polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH'lar) izlemek için büyük ölçüde güncellenmiş bir veritabanı duyurdu. Bilim adamlarına göre, evrendeki karbonun % 20'sinden fazlası, yaşamın oluşumu için olası başlangıç alzemeleri olan PAH'larla ilişkili olabilirdi. PAH'lar Büyük Patlama'dan iki milyar yıl sonra oluşmuş ve evrende yaygın yeni yıldızlar ve ötegezegenlerle gibi görünüyor.


 (a) Gaz ve toz galaksilerarasındaki "boşluğu" doldurur; bBurada görülen Mice (NGC 4676), birleşmenin başlangıç aşamalarında neredeyse aynı spiral galaksi çiftidir, (b) M81; galaksilerarası tozda yüzen bir galaksi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Intergalactic_dust

1 Mayıs 2022

 

GERİ (diskler ve ortam)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (genişletilmiş objeler)