Fotokimya (photochemistry)

Fotokimya, ışığın kimyasal etkileriyle ilgilenen kimya dalıdır. Genel olarak bu terim, ultraviyole (100 ila 400 nm dalga boyu), görünür ışık (400–750 nm) veya infrared radyasyon (750–2500 nm) absorpsiyonunun neden olduğu bir kimyasal reaksiyonu tanımlamak için kullanılır.

Doğada fotokimya, fotosentezin, görünümün ve güneş ışığı ile D vitamini oluşumunun temeli olduğu için çok büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca cilt kanserlerine yol açan DNA mutasyonlarının ortaya çıkmasından da sorumludur.

Fotokimyasal reaksiyonlar, sıcaklığa bağlı reaksiyonlardan farklı şekilde ilerler. Fotokimyasal yollar, termal olarak üretilemeyen yüksek enerjili ara maddelere erişir, böylece kısa sürede büyük aktivasyon engellerini aşar ve termal işlemlerle başka türlü erişilemeyen reaksiyonlara izin verir. Fotokimya, plastiklerin fotodegradasyonunda gösterildiği gibi yıkıcı da olabilir.

Fotokimyasal reaksiyon türleri:

·        Foto-disosoyasyon: AB + hν → A+ + B+

·        Foto uyarmalı yeniden düzenlemeler, izomerizasyon: A + hν → B

·        Foto-ekleme: A + B + hν → AB

·        Foto-sübstitüsyon: A + BC + hν → AB + C

·        Foto-redoks reaksiyonlar: A + B + hν → A- + B+


Floresans ve fosforesans; Jablonski diagramı; ışımalı yollar düz oklarla ve ışınımlı olmayan yollar kıvrımlı çizgilerle temsil edilir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Photochemistry

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)