Fosil Yaktlar (fossil fuels)

Fosil yakıt, jeolojik oluşumlar içinde meydana gelen bir süreç olan tarih öncesi organizmaların (hayvanlar, bitkiler veya planktonlar) gömülü kalıntılarından, Yer’in kabuğunda doğal olarak oluşan bir karbon bileşiği veya hidrokarbon içeren malzemedir.

Kömür, petrol ve doğal gaz gibi bu tür bileşik karışımların rezervuarları, doğrudan kullanım için enerji sağlamak, araçları itebilen ısı motorlarına güç sağlamak veya buhar türbini jeneratörleri aracılığıyla elektrik üretmek için, insan tüketimine yönelik bir yakıt olarak çıkarılabilir ve yakılabilir.

Bazı fosil yakıtlar daha da rafine edilerek gazyağı, benzin ve dizel gibi türevlere dönüştürülür, veya poliolefinler (plastikler), aromatikler ve sentetik reçineler gibi petrokimyasallara dönüştürülür.

Fosil yakıtların kökeni, organik molekülleri fotosentetik karbon fiksasyonuyla üretilen ve besin ağı tarafından ayrıştırılan, biyolojik olarak büyütülen, yeraltında bir karbon havuzu oluşturan gömülü ölü organizmaların anaerobik ayrışmasıdır. Bu organik maddelerin yüksek karbonlu fosil yakıtlara dönüşümü genellikle milyonlarca yıllık bir jeolojik süreci gerektirir. Doğanın bunları oluşturması uzun zaman aldığından fosil yakıtlar yenilenemeyen kaynaklar olarak kabul edilir.

2022 yılında dünyadaki birincil enerji tüketiminin %80'den fazlası, elektrik arzının ise %60'ından fazlası fosil yakıtlardan sağlandı. Fosil yakıtların büyük çapta yakılması ciddi çevresel zararlara neden olur. 2022'de insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının %70'inden fazlası fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksittir (CO2).

Yer üzerindeki doğal karbon döngüsü süreçleri, çoğunlukla okyanus tarafından absorpsiyon, bunun yalnızca küçük bir kısmını ortadan kaldırabilir, ormansızlaşma, arazi bozulması ve çölleşme nedeniyle karasal bitki örtüsünün kaybı bu eksikliği daha da artırır. Bu nedenle, atmosferik CO2'de yılda milyarlarca tonluk net bir artış söz konusudur.

Metan sızıntıları önemli olmasına rağmen, fosil yakıtların yakılması, küresel ısınmaya ve okyanus asitlenmesine neden olan sera gazı emisyonlarının ana kaynağıdır. Ek olarak, hava kirliliği kaynaklı ölümlerin çoğu fosil yakıt partikülleri ve zararlı gazlardan kaynaklanmaktadır. Bunun küresel gayri safi yurt içi hasılanın %3'ünden fazlasına mal olduğu ve fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılmasının her yıl milyonlarca hayat kurtaracağı tahmin edilmektedir.

Fosil yakıtların neden olduğu iklim krizi, kirlilik ve diğer olumsuz etkilerin kabul edilmesi, yaygın bir politika geçişine ve alternatif enerji, sürdürülebilir enerji lehine fosil yakıtların kullanımını sonlandırmaya odaklanan aktivist hareketlere yol açmıştır. Fosil yakıt endüstrisinin küresel ekonomiye yoğun bir şekilde entegre olması ve büyük oranda sübvansiyon alması nedeniyle, bu geçişin önemli ekonomik etkilere sahip olması bekleniyor. Pek çok paydaş, bu değişimin adil bir geçiş olması ve fosil yakıt endüstrisinin çıkmaza giren varlıklarının yarattığı toplumsal yükleri giderecek bir politika oluşturulması gerektiğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler'in uygun fiyatlı ve temiz enerji ve iklim eylemine yönelik sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yanısıra, Paris İklim Anlaşması şeklindeki uluslararası politika, küresel düzeyde bu geçişi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. 2021'de Uluslararası Enerji Ajansı, küresel ekonomi ve toplum iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak ve iklim değişikliğini azaltmaya yönelik uluslararası hedeflere ulaşmak istiyorsa, yeni fosil yakıt çıkarma projelerinin açılamayacağı sonucuna vardı.


(a) Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan ölümler, yenilenebilir enerji üretiminden kaynaklanan ölümlerden çok daha fazladır (Wiki), (b) geleneksel enerji kaynakları; fosil yakıtları (byjus)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fossil_fuel

21 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)