Fonksiyon, Biyoloji (function, biology)(function, biology)

Evrimsel biyolojide fonksiyon (işlev), doğal seçilim yoluyla gelişen bir sistemde bazı obje veya süreçlerin (prosesler) ortaya çıkmasının nedenidir. Bu neden, tipik olarak klorofilin fotosentezde güneş ışığının enerjisini yakalamaya yardımcı olması gibi bir sonuca ulaşmasıdır. Dolayısıyla onu barındıran organizmanın hayatta kalma ve üreme olasılığı daha yüksektir, yani fonksiyon organizmanın uyumunu artırır.

Evrime yardımcı olan bir özelliğe adaptasyon denir; diğer özellikler işlevsel olmayan spandreller olabilir, ancak bunlar daha sonra evrim tarafından yeni işlevlere hizmet etmek üzere seçilebilir.

Biyolojide fonksiyon birçok şekilde tanımlanmıştır. Fizyolojide basitçe bir organın, dokunun, hücrenin veya molekülün yaptığı şeydir.

Biyoloji felsefesinde, doğal seçilim geleceğe yönelik herhangi bir hedef olmadan işliyor olsa da, işlevden söz etmek kaçınılmaz olarak bir tür teleolojik amacı akla getirir. Yine de biyologlar sıklıkla işlevin kısaltması olarak teleolojik dili kullanırlar. Çağdaş biyoloji felsefesinde, biyolojik dünyadaki işlevin üç ana açıklaması vardır: nedensel rol teorileri, seçilmiş etki ve amaca katkı.

Evrim-öncesi biyolojide fonksiyon

Fizyolojide fonksiyon, bir hayvandaki duyum veya hareket gibi, bir organizmadaki bir sistem tarafından gerçekleştirilen bir aktivite veya süreçtir. Biçimin karşıtı olan bu işlev kavramı (sırasıyla Aristoteles'in ergon ve morphê'si), klasik antik çağdaki biyolojik açıklamaların merkezinde yer alıyordu. Daha modern zamanlarda bu, 1830 Cuvier-Geoffroy tartışmasının bir parçasını oluşturdu; Cuvier, bir hayvanın yapısının işlevsel ihtiyaçları tarafından yönlendirildiğini savunurken, Geoffroy her hayvanın yapısının ortak bir plandan değiştirildiğini öne sürdü.

Evrimsel biyolojide fonksiyon

Fonksiyon, hayvan davranışında adaptasyon, evrimsel uygunluğa katkıda bulunma ve biyoloji felsefesinde bir tür nedensel rol veya amaç da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde tanımlanabilir.

·         Adaptasyon: Evrimsel biyolojide işlevsel bir karakteristik adaptasyon olarak, bir karakterin adaptif olup olmadığını araştırmaya yönelik araştırma stratejisi ise adaptasyonculuk olarak bilinir. Bir karakterin işlevsel olduğunu varsaymak araştırmada yararlı olsa da, organizmaların bazı özellikleri işlevsel değildir, tesadüfi spandreller, komşu fonksiyonel sistemlerin yan etkileri olarak oluşur.

·         Doğal seçilim: Doğal seçilim açısından bakıldığında, biyolojik işlevler uyumluluğa katkıda bulunmak ve bir organizmanın üremek için hayatta kalma şansını artırmak için vardır. Örneğin, bir bitkideki klorofilin işlevi, fotosentez için güneş ışığının enerjisini yakalamaktır, bu da evrimsel başarıya katkıda bulunur.

Dendritler diğer nöronlardan mesajlar alır, mesaj daha sonra akson boyunca nöronun diğer ucuna, ardından aksonun uçlarına ve sonra nöronlar arasındaki boşluğa doğru hareket eder; buradan mesaj bir sonraki nörona geçebilir (askabiologist)

Sinir hücresi


Sistem biyolojisi ve genomik arasındaki ilişkiler (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Function_(biology)

31 Mayıs 2024

 

GERİ (biyoloji)