Flyby, Uzay Uçuşu (flyby, spaceflight)

Bir flyby (yakın geçiş), bir uzay aracının başka bir gövdenin yakınından geçtiği bir uzay uçuşu operasyonudur; genellikle uzay araştırma görevinin bir hedefi ve/veya bir gravite kaynağı, uzay aracını başka bir hedefe doğru itmeye yardımcı olur. Bu amaç için özel olarak tasarlanmış uzay araçları, flyby uzay aracı olarak bilinir (bu terim örneğin Yer’in asteroit flyby’ları için de kullanılmıştır). Önemli parametreler, en yakın yaklaşmanın süresi ve mesafesidir.

Flyby manevraları bir gezegen, bir doğal uydu veya bir küçük Solar Sistemi gövdesi gibi gezegensel olmayan bir obje ile gerçekleştirilebilir.

Örneğin, Mars veya Yer’e gezegensel flyby'lar vardır: Yer flyby'lar listesi, Mars flyby gibi.

Kuyrukluyıldız flyby'a bir örnek olarak, Uluslararası Kuyrukluyıldız Gezginnin, Eylül 1985'te Giacobini-Zinner Kuyrukluyıldızı çekirdeğinin yaklaşık 4800 mil (7700 km) yakınından geçişi gösterilebilir.

Yakın geçişin başka bir uygulaması, genellikle lunar flyby olarak adlandırılan Yer’in Ayı'dır. Apollo 13 uzay aracının patlamış bir oksijen tankı vardı ve bu nedenle Ay'ın yakınında uçmak (flyby)zorunda kaldı. Artemis 2 ve dearMoon projesi bir lunar flyby içerecek.


(a) Ganymede'nin, Voyager 2 tarafından Jovian sisteminden yakın geçişi (flyby) sırasında toplanan görüntüleri, (b) Mars InSight iniş aracı için MarCO 6U cubesat röle flyby (yakın geçiş) sondalarının ve teknoloji göstericilerinin illüstrasyonu, (c) 2017'de Yere’yakın geçişte 2014 JO25'in (bir yakın-Yer asteroit) animasyonu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Flyby_(spaceflight)

30 Mart 2023

 

GERİ (makaleler-2)