Feynman Yağmurlama Sistemi (Feynman sprinkler)

‘Feynman ters yağmurlama’ veya ‘ters yağmurlama’ olarak da adlandırılan Feynman yağmurlama sistemi, bir tanka daldırılan ve kendisini çevreleyen akışkanı emecek şekilde yapılan yağmurlama benzeri bir cihazdır. Böyle bir cihazın nasıl döneceği sorusu, yoğun ve dikkat çekici derecede uzun ömürlü bir tartışman konusu oldu.

Normal bir yağmurlama sisteminde, serbestçe dönen bir tekerlek üzerinde açılarla düzenlenmiş nozullar bulunur; bunlardan su dışarı pompalandığında ortaya çıkan jetler, tekerleğin dönmesini sağlar. Catherine tekerleği ve aeolipile (Hero motoru) aynı prensipte çalışır.

Oysa bir ters yağmurlama, çevreleyen akışkanı emerek çalışır. Sorun şu anda yaygın olarak teorik fizikçi Richard Feynman ile ilişkilendiriliyor; ancak konu Feynman'dan kaynaklanmamış olup, Feynman bu konuda herhangi bir çözüm yayınlamamıştır.

Olayın Richard Feynman’la ilişkilendirilmesi

·         1940'ların başlarında, o sırada Princeton'da genç bir yüksek lisans öğrencisi olan Richard Feynman, üniversitenin siklotron laboratuvarının tesislerinde geçici bir deney yaptı. Deney, kurulumunun bir parçası olarak kullandığı cam damacananın patlamasıyla sona erdi.

·         1966'da Feynman, Physics Teacher'ın editörünün problemi yazılı olarak tartışma teklifini geri çevirdi, konunun ‘Feynman'ın problemi’ olarak anılmasına itiraz etti.

·         1985'te Feynman, fıskiyenin neden ileri yönde dönmesi gerektiğine ve neden ters yönde dönmesi gerektiğine dair bir argüman ileri sürdü; ancak fıskiyenin nasıl veya gerçekten hareket edip etmediğini söylemedi.

Yağmurlama ve ters yağmurlama: yatay reaksiyon kuvvetleri (mavi) aynı yöndedir ve yağmurlama için toplanır; temel olarak, boru girişindeki kuvvetler tersine döner, ancak tüm kıvrımlardaki kuvvetler tersine dönmez (http://www.badobadop.co.uk/badobadop_146.htm)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Feynman_sprinkler

26 Aralık 2021

 

GERİ (richard feynman)