Feynman Dama Tahtası (Feynman checkerboard)

Feynman dama tahtası veya rölativistik satranç tahtası modeli, Richard Feynman'ın 1 uzamsal boyutta hareket eden serbest bir spin-½ partikülü için çekirdek yollarnın toplam formülasyonudur. Ayrık toplamlar olarak (1+1)-boyutlu uzay-zamanda Dirac denkleminin çözümlerinin bir temsilini sağlar.

Model, iki boyutlu bir uzay-zaman dama tahtası üzerinde göreceli rastgele yürüyüşler dikkate alınarak görselleştirilebilir. Her bir Î zaman adımında m kütleli pertikül sağa veya sola Îc kadar hareket eder (c ışık hızıdır). Böyle ayrık bir hareket için Feynman yol integrali, olası yolların toplamına indirgenir.

(Matematikte rastgele bir yürüyüş, tamsayılar gibi bazı matematiksel alanlarda bir dizi rastgele adımdan oluşan bir yolu tanımlayan stokastik veya rastgele bir süreç olarak bilinen matematiksel bir objedir.)

Feynman, uzay-zaman yolunun her ‘dönüşünün’ (soldan sağa veya tersine hareket değişimi) –iÎmc2/ħ (ħ: indirgenmiş Planck sabiti) ile ağırlıklandırılırsa, sonsuz küçük dama tahtası kareleri sınırında, tüm ağırlıklı yolların toplamının, tek boyutlu Dirac denklemini karşılayan bir yayıcı verdiğini gösterdi. Sonuç olarak, sarmallık (dönmenin tek boyutlu eşdeğeri) basit bir hücresel-automata-tip kuraldan elde edilir. (Bir hücresel automaton – çoğul, automata – , automata teorisinde incelenen ayrı bir hesaplama modelidir.)

(a) (x/Îc, t/Î) = (0, 0) ve (3, 7) arasındaki yayıcı toplamına katkıda bulunan iki yollu Feynman dama tahtası (https://en.wikipedia.org/wiki/Feynman_checkerboard),  (b) İki olası sanal yol için (x-t) uzayında Feynman dama tahtası (https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1367-2630/16/1/015013/pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Feynman_checkerboard

26 Aralık 2021

 

GERİ (richard feynman)