Fermantasyon, enzimlerin etkisiyle organik maddelerde kimyasal değişiklikler üreten metabolik bir süreçtir. Biyokimyada fermantasyon, dar anlamda, oksijen yokluğunda karbonhidratlardan enerji elde edilmesi olarak tanımlanır. Gıda üretiminde ise, daha geniş anlamda, mikroorganizmaların aktivitesinin bir gıda maddesinde veya içecekte arzu edilen bir değişikliğe yol açtığı herhangi bir prosesi ifade edebilir.
Mikroorganizmalarda
fermantasyon, organik besinlerin anaerobik olarak parçalanması yoluyla adenozin
trifosfat (ATP) üretmenin birincil yoludur.
İnsanlar
Neolitik çağdan bu yana gıda maddeleri ve içecek üretmek için fermantasyonu
kullanmışlardır.
Endüstriyel
fermantasyon, kimyasalların, biyoyakıtların, enzimlerin, proteinlerin ve
farmasötiklerin büyük ölçekli üretimi için mikropların uygulanması sürecinde
kullanılan daha geniş bir terimdir.
Biyolojik
rol
Aerobik
solunumla birlikte fermantasyon, moleküllerden enerji elde etmede kullanılan
bir metottur. Bu metot, tüm bakteri ve ökaryotlarda ortak olan tek yöntemdir. Bu
nedenle, ilkel ortamlara (Yer’de bitki yaşamından, yani atmosferdeki oksijenden
önce) uygun en eski metabolik bir yol olarak kabul edilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation
24
Mayıs 2024
GERİ (biyoloji)