Fermantasyon (fermentation)

Fermantasyon, enzimlerin etkisiyle organik maddelerde kimyasal değişiklikler üreten metabolik bir süreçtir. Biyokimyada fermantasyon, dar anlamda, oksijen yokluğunda karbonhidratlardan enerji elde edilmesi olarak tanımlanır. Gıda üretiminde ise, daha geniş anlamda, mikroorganizmaların aktivitesinin bir gıda maddesinde veya içecekte arzu edilen bir değişikliğe yol açtığı herhangi bir prosesi ifade edebilir.

Mikroorganizmalarda fermantasyon, organik besinlerin anaerobik olarak parçalanması yoluyla adenozin trifosfat (ATP) üretmenin birincil yoludur.

İnsanlar Neolitik çağdan bu yana gıda maddeleri ve içecek üretmek için fermantasyonu kullanmışlardır.

Endüstriyel fermantasyon, kimyasalların, biyoyakıtların, enzimlerin, proteinlerin ve farmasötiklerin büyük ölçekli üretimi için mikropların uygulanması sürecinde kullanılan daha geniş bir terimdir.

Biyolojik rol

Aerobik solunumla birlikte fermantasyon, moleküllerden enerji elde etmede kullanılan bir metottur. Bu metot, tüm bakteri ve ökaryotlarda ortak olan tek yöntemdir. Bu nedenle, ilkel ortamlara (Yer’de bitki yaşamından, yani atmosferdeki oksijenden önce) uygun en eski metabolik bir yol olarak kabul edilir.

Ökaryotik hücrede aerobik solunum ve en bilinen fermantasyon türlerinin karşılaştırılması; daire içindeki sayılar moleküllerdeki karbon atomlarının sayısını gösterir (bunlardan C6 glikoz C6H12O6, C1 karbondioksit CO2'dir) (Mitokondriyal dış zar atlanmıştır)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation

24 Mayıs 2024

 

GERİ (biyoloji)