Femtokimya (femtochemistry)

Femtokimya, yeni moleküller (ürünler) oluşturmak için kendilerini yeniden düzenleyen moleküller (reaktanlar) içindeki atomların hareketini incelemek için son derece kısa zaman ölçeklerinde (yaklaşık 10-15 saniye veya bir femtosaniye, dolayısıyla adı) kimyasal reaksiyonları inceleyen fiziksel kimya alanıdır. Science dergisinin 1988 tarihli bir sayısında Ahmed Hassan Zewail, bu terimi ilk kez kullanan bir makale yayınladı ve "Gerçek zamanlı femtokimya, yani femtosaniye zaman ölçeğinde kimya ..." dedi. Daha sonra 1999'da Zewail, lazer ışığının parlamasıyla kimyasal bir reaksiyon sırasında bir moleküldeki atomların nasıl hareket ettiğini görmenin mümkün olduğunu gösteren bu alandaki öncü çalışması nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü aldı.

Femtokimyanın biyolojik araştırmalarda uygulanması, kök-döngülü (stem-loop) RNA yapılarının konformasyonel dinamiklerinin aydınlatılmasına da yardımcı olmuştur.

Pek çok yayın, bu yöntemle kimyasal reaksiyonları kontrol etme olasılığını tartıştı, hala da, tartışmalar devam ediyor. Bazı reaksiyonlardaki adımlar, femtosaniye zaman ölçeğinde ve bazen attosaniye zaman ölçeklerinde meydana gelir, ve bazen ara ürünler de oluşturur. Bu reaksiyon ara ürünleri, başlangıç ve son ürünlerin gözlemlenmesinden her zaman çıkarsanamaz.


Femtokimya çalışma alanları (A. H.Zewail)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Femtochemistry

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)