Farmakoloji (pharmacology)

Farmakoloji, ilaç veya ilaç etkisi ile ilgilenen tıp, biyoloji ve farmasötik bilimlerin bir dalıdır. Bir ilaç, hücre, doku, organ veya organizma üzerinde biyokimyasal veya fizyolojik etki gösteren herhangi bir yapay, doğal veya endojen molekül olarak tanımlanabilir. İlacın kökeni ilaç bilimidir; ilacın bileşimini, farmakokinetiğini, terapötik kullanımını ve toksikolojisini kapsar. Daha spesifik olarak, canlı bir organizma ile normal veya anormal biyokimyasal işlevi etkileyen kimyasallar arasında meydana gelen etkileşimlerin incelenmesidir. Maddelerin tıbbi özellikleri varsa, bunlar farmasötik olarak kabul edilir.

Alan, ilaç bileşimi ve özelliklerini, işlevlerini, kaynaklarını, sentezini ve ilaç tasarımını, moleküler ve hücresel mekanizmaları, organ/sistem mekanizmalarını, sinyal iletimi/hücresel iletişimi, moleküler teşhisleri, etkileşimleri, kimyasal biyolojiyi, terapiyi ve tıbbi uygulamaları ve antipatojenik yetenekleri kapsar. Farmakolojinin iki ana alanı farmakodinamik ve farmakokinetiktir. Farmakodinamik, bir ilacın biyolojik sistemler üzerindeki etkilerini inceler, farmakokinetik, biyolojik sistemlerin bir ilaç üzerindeki etkilerini inceler. Geniş anlamda, farmakodinamik, kimyasalları biyolojik reseptörlerle tartışır, farmakokinetik, kimyasalların biyolojik sistemlerden absorpsiyonunu, dağılımını, metabolizmasını ve atılımını (ADME) tartışır.

Farmakoloji eczacılıkla eşanlamlı değildir, bu iki terim sıklıkla karıştırılmaktadır. Biyomedikal bir bilim olan farmakoloji, biyolojik etki gösteren kimyasalların araştırılması, keşfedilmesi, karakterizasyonu ve bu kimyasallarla ilişkili hücresel ve organizma fonksiyonlarının aydınlatılmasıyla ilgilenir. Bunun tersine, bir sağlık hizmetleri mesleği olan eczacılık, farmakolojiden öğrenilen ilkelerin kendi klinik ortamlarında uygulanmasıyla ilgilenir; ister dağıtım ister klinik bakım rolünde olsun.


Organ banyosu. Eksize edilen mukozal doku, organ banyosunun ortasındaki içi boş tüpün sinterlenmiş ucu üzerine villöz yüzey en dışta olacak şekilde monte edilir. Objektifin odak düzlemi, çıkıntılı villusun eksenleri boyunca farklı noktalarda uzanacak şekilde ayarlanabilir. Dairesel savak, karboksijenli HBS süperfüzatın minimum türbülansla dış bölmeye taşmasına izin verir (B. William Mansel)

Farmakolojinin gelişimi (Elsevier; 2016)

 

Nanofarmakoloji (nanopharmacology)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pharmacology

25 Ağustos 2023
8 Nisan 2024

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)
GERİ (biyoloji)