FAO Bitki Antlaşması (FAO plant treaty)

Gıda ve Tarıma Yönelik Bitki Genetik Kaynaklarına İlişkin Uluslararası Anlaşma, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile uyumlu, kapsamlı bir uluslararası anlaşmadır:

Dünyanın gıda ve tarıma yönelik bitki genetik kaynaklarının korunması, değişimi ve sürdürülebilir kullanımı, kullanımından kaynaklanan adil ve hakkaniyetli fayda paylaşımı ve çiftçi haklarının tanınması yoluyla gıda güvenliğinin garanti altına alınmasını amaçlamaktadır.

2001 yılında Madrid'de imzalanmış ve 29 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Katılımcı ülkeler

Temmuz 2024 itibarıyla Bitki Anlaşması'nın 153 sözleşme tarafı bulunmaktadır (152 Üye Devlet ve 1 hükümetlerarası kuruluş, Avrupa Birliği).

Çiftçi hakları

Anlaşma, ulusal yasalara tabi olarak çiftçilerin haklarını tanır:

·         Gıda ve tarıma yönelik bitki genetik kaynaklarıyla ilgili geleneksel bilgilerin korunması

·         Bitki genetik kaynaklarının gıda ve tarım için kullanılmasından doğan faydaların paylaşımına adil bir şekilde katılma hakkı

·         Gıda ve tarıma yönelik bitki genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin konularda ulusal düzeyde kararların alınmasına katılma hakkı.

Antlaşma, Standart Materyal Transfer Anlaşması (SMTA) yoluyla bitki genetik materyali alışverişini ve fayda paylaşımını kolaylaştırmak için Çok Taraflı Erişim ve Fayda Paylaşımı Sistemini kurar.

Çok taraflı sistem

Anlaşma, gıda güvenliği ve karşılıklı bağımlılık için gerekli olan en önemli gıda ve yem bitkilerinden bazılarının 64'ünün yer aldığı bir liste için, anlaşmayı onaylayan ülkeler arasında erişim ve fayda paylaşımına yönelik bir Çok Taraflı Sistem (MLS) uygulamaktadır.

Yönetim Organı

·         Yönetim Organı ilk kez Haziran 2006'da Madrid'de toplandı. Bir bakanlık kesimi vardı ve bir bakanlık deklarasyonu kabul edilerek Rapora dahil edildi.

·         Yönetim Organının ikinci Oturumu Ekim / Kasım 2007'de Roma'da yapıldı.

·         Yönetim Organının Üçüncü Oturumu Haziran 2009'da Tunus'ta yapıldı.

·         Yönetim Organının Dördüncü Oturumu Mart 2011'de Endonezya'nın Bali kentinde yapıldı.

·         Yönetim Organının Beşinci Oturumu Eylül 2013'te Umman'ın Muscat kentinde yapıldı. Oturumun öncesinde iki günlük bölgesel istişareler yapıldı. Beşinci Seansa ulaşıldı:

Tartışmalar ve eleştiri

Bitki genetik kaynakları sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği için gereklidir. FAO (Food and Agriculture Organization), insanların tarih boyunca yaklaşık 10 000 türü yiyecek olarak kullandığını tahmin ediyor. Bununla birlikte, yalnızca yaklaşık 120 tür, gıda gereksinimlerinin yaklaşık %90'ını karşılamaktadır ve dört tür (mısır, buğday, pirinç ve patates), dünya nüfusu için insanın beslenme enerjisinin yaklaşık %60'ını sağlamaktadır.

Tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir bölümünü oluşturan, binlerce yıldır çiftçiler tarafından geliştirilen bu mahsullerin sayısız çeşidinin %75'inden fazlası son 100 yılda kaybolmuştur.

Bazıları, kurumsal mali çıkarların geçim kaynaklarının korunmasını, gıda güvenliğinin teşvik edilmesini, biyolojik çeşitlilik açısından zengin tarımın yerel toplulukların kontrolü altında olmasını ve Çiftçi Haklarının uygulanmasını engelleyebileceğinden korkuyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Treaty_on_Plant_Genetic_Resources_for_Food_and_Agriculture

22 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)