Evrimsel Biyoloji (evolutionary biology)

Evrimsel biyoloji, Yer üzerindeki yaşam çeşitliliğini üreten evrimsel süreçleri (doğal seçilim, ortak ata, türleşme) inceleyen, bir biyoloji alt alanıdır. Aynı zamanda Yer üzerindeki yaşam formlarının tarihinin incelenmesine de olarak tanır.

Evrim, tüm türlerin akraba olduğunu ve nesiller boyunca kademeli olarak değiştiğini savunur. Bir popülasyondaki genetik varyasyonlar, bir organizmanın fenotiplerini (fiziksel özelliklerini) etkiler. Fenotiplerdeki bu değişiklikler bazı organizmalar için bir avantaj olacak ve bu daha sonra yavrularına aktarılacaktır.

Türlerin nesiller boyunca evrimine bazı örnekler olarak, biberli güve ve uçamayan kuşlargösterilir. 1930'larda evrimsel biyoloji disiplini, genetik ve ekoloji, sistematik ve paleontoloji gibi daha önce ilgisiz biyolojik araştırma alanlarından, Julian Huxley'nin anlayışın modern sentezi dediği şey aracılığıyla ortaya çıktı.

Mevcut araştırmaların çalışma kapsamı, adaptasyonun genetik mimarisi, moleküler evrim ve cinsel seçilim, genetik sürüklenme ve biyocoğrafya gibi evrime katkıda bulunan farklı güçleri kapsayacak şekilde genişledi. Dahası, evrimsel gelişimsel biyolojinin daha yeni alanı, embriyogenezin nasıl kontrol edildiğini araştırır, böylece gelişimsel biyolojiyi daha önceki evrimsel sentezin kapsadığı çalışma alanlarıyla bütünleştiren daha geniş bir sentez ortaya çıkar.


                       Hayat ağacı                                    Memeli filogenisi 

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_biology

12 Ağustos 2024
31 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)
GERİ (astrobiyoloji)