Evrime Giriş (introduction to evolution)

Biyolojide evrim, tüm yaşam formlarında nesiller boyunca meydana gelen değişim sürecidir. Evrimsel biyoloji, evrimin nasıl gerçekleştiğinin incelenmesidir.

Biyolojik popülasyonlar, organizmaların gözlemlenebilir özelliklerindeki değişikliklere karşılık gelen genetik değişiklikler yoluyla gelişir. Genetik değişiklikler, organizmaların DNA'sındaki hasar veya kopyalama hatalarından kaynaklanan mutasyonları içerir. Bir popülasyonun genetik çeşitliliği nesiller boyunca rastgele sürüklendikçe, doğal seçilim yavaş yavaş özelliklerin, bu özelliklere sahip organizmaların göreceli üreme başarısına bağlı olarak az ya da çok ortak hale gelmesine yol açar.

Yer’in yaşı yaklaşık 4,5 milyar yıldır. Yer’deki yaşamın tartışmasız en eski kanıtı en az 3,5 milyar yıl öncesine dayanıyor. Evrim, yaşamın kökenini açıklamaya çalışmaz, ancak erken yaşam formlarının bugün gördüğümüz karmaşık ekosisteme nasıl dönüştüğünü açıklar. Günümüzdeki tüm organizmalar arasındaki benzerliklere dayanarak, Yer’deki tüm yaşamın, bilinen tüm türlerin evrim sürecinde farklılaştığı son bir evrensel atadan gelen ortak bir kökenden kaynaklandığı varsayılmaktadır.

Tüm bireyler, ebeveynlerinden aldıkları ve herhangi bir yavruya aktardıkları genler biçiminde kalıtsal materyale sahiptir. Yavrular arasında, mutasyon adı verilen rastgele değişiklikler yoluyla veya cinsel üreme sırasında mevcut genlerin yeniden karıştırılması yoluyla yeni genlerin eklenmesi nedeniyle gen varyasyonları vardır. Yavrular ebeveynden, küçük rastgele yönlerden farklılık gösterir. Eğer bu farklılıklar yararlı olursa, yavruların hayatta kalma ve çoğalma olasılıkları daha yüksek olur. Bu, gelecek nesilde daha fazla yavrunun bu faydalı farklılığa sahip olacağı ve bireylerin üreme başarısı açısından eşit şansa sahip olmayacağı anlamına gelir. Bu şekilde, organizmaların yaşam koşullarına daha iyi uyum sağlamasını sağlayan özellikler, nesil popülasyonlarında daha yaygın hale gelir. Bu farklılıklar birikerek popülasyon içinde değişikliklere neden olur. Bu süreç dünyadaki birçok farklı yaşam formunun sorumlusudur.

Modern evrim anlayışı, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni kitabının 1859'da yayınlanmasıyla başladı. Ayrıca Gregor Mendel'in bitkilerle yaptığı çalışmalar genetiğin kalıtsal kalıplarının açıklanmasına yardımcı oldu. Paleontolojideki fosil keşifleri, popülasyon genetiğindeki ilerlemeler ve küresel bilimsel araştırma ağı, evrim mekanizmaları hakkında daha fazla ayrıntı sağlamıştır. Bilim adamları artık yeni türlerin kökeni (türleşme) konusunda iyi bir anlayışa sahipler ve türleşme sürecini laboratuvarda ve vahşi doğada gözlemlediler.

Evrim, biyologların yaşamı anlamak için kullandıkları temel bilimsel teoridir, tıp, psikoloji, koruma biyolojisi, antropoloji, adli tıp, tarım ve diğer sosyal-kültürel uygulamalar dahil olmak üzere birçok disiplinde kullanılmaktadır.

Evrimin ana fikirleri şu şekilde özetlenebilir:

·         Yaşam formları çoğalır ve bu nedenle sayıları artma eğilimindedir.

·         Yırtıcılık ve rekabet gibi faktörler bireylerin hayatta kalmasına karşı çalışır.

·         Her yavru, ebeveynlerinden küçük, rastgele şekillerde farklılık gösterir.

·         Eğer bu farklılıklar yararlıysa yavruların hayatta kalma ve üreme olasılıkları daha yüksektir.

·         Bu, gelecek nesilde daha fazla yavrunun faydalı farklılıklara sahip olmasını ve daha az sayıda yavrunun zararlı farklılıklara sahip olmasını muhtemel kılar.

·         Bu farklılıklar nesiller boyunca birikir ve popülasyon içinde değişikliklere neden olur.

·         Zamanla popülasyonlar bölünebilir veya yeni türlere ayrılabilir.

·         Toplu olarak evrim olarak bilinen bu süreçler, dünyada görülen birçok farklı yaşam formundan sorumludur.

Doğal seçilim yoluyla, (a) biyolojik evrimin temel akış şeması (rforecology), (b) evrimin temel bileşenleri; varyasyon, seçilim ve kalıtım (researchgate)

Şekil (b): evo-devo, gelişimsel etkileşimlerin evrimi fenotipik varyasyonun dağılımını değiştirir. evo-eko, ekolojik etkileşimlerin evrimi seçici baskıların yapısını değiştirir. evo-ego, kalıtım mekanizmalarını değiştirerek evrimsel bireyselliği değiştiren üreme etkileşimlerinin evrimi (örneğin, ortakyaşarların dikey iletimi veya bir yüzeydeki kopyalayıcılardan bölmelerdeki kopyalayıcılara geçiş).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Introduction_to_evolution

11 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)