Termodinamikte Temel Kavramlar (basic concepts in thermodynamics)

Termodinamik Nedir?

Enerji Bilimidir: Bir cisim (body) içinde enerji depolama yollarıyla ilgilenir.
Enerji Transformasyonudur: Genellikle ısı ve iş hareketleriyle ilgilidir.
Enerjinin Korunumu Prensibinin Temel Kanunudur: Enerji yaratılamaz veya yok edilemez, sadece bir formdan diğer bir forma dönüştürülebilir.



Evren, Sistem, Çevre, Sınır

Evren: Sistem ve çevresini içeren bütündür.
Sistem: Boşlukta çalışma için seçilmiş bir bölge veya bir madde parçasıdır.
Çevre: Sistemin dışındaki kütle veya bölgedir.
Sınır: Sistemi çevresinden ayıran gerçek veya hayali bir yüzeydir.

Sistem Tipleri
İzole Sistem: Sınırından kütle ve enerjinin geçemediği sistemdir.
Kapalı Sistem: Sınırından sadece enerjinin geçebildiği sistemdir.
Açık Sistem: Sınırından hem enerji ve hem de kütlenin geçebildiği sistemdir.
Homojen Sistem: Tek bir fazdan oluşan sistem homojen bir sistemdir.
Heterojen Sistem: İki veya daha fazla fazdan oluşan sistem heterojen bir sistemdir.


Bir sistemin Özellikleri, Hal ve Proses

İntensif Özellikler: İntensif özellik bir kütle (bulk) özelliğidir, sistemin büyüklüğüne ve sistemdeki malzemenin miktarına bağlı değildir; örneğin, sıcaklık, basınç, yoğunluk gibi.

Ekstensif Özellikler: Ekstensif özellik sistemin özellik değerinin alt sistemlerin ‘katkı’sıyla elde edildiği özelliklerdir. Sistem çeşitli sayılarda alt sistemlere bölünebilir; her alt sistemin ekstensif özelliği ölçülür. Sistemin özellik değeri her altsistem için olan özellik değerlerinin toplamıdır; örneğin, kütle, hacim, enerji, entalpi gibi.


Spesifik Özellikler: Bir sistemin herhangi bir ekstensif özelliğinin sistemin kütlesine oranı, o özelliğin ortalama spesifik değeridir. (intensif özellik olarak da bilinir)

Spesifik hacim, m3/kg = V / m
Toplam enerji, J/kg = E /m
İç enerji, J/kg = U / m

Hal: Bir sistemin koşullarını tanımlayan bir seri özelliklerdir (m, T, V).

Proses: Bir denge halinden diğer bir denge haline dönüşümdür.

 iki farklı hal durumu                  Tipik bir proses şeması


İzobarik Proses: İzobarik proses basıncın sabit kaldığı (ΔP = 0) termodinamik bir prosestir. Sisteme transfer edilen ısı iş yapar, fakat aynı zamanda sitemin iç enerjisini de değiştirir (Q = DU – W).

İzotermal Proses: İzotermal proses, sistemin sabit sıcaklıktaki (ΔT = 0) değişimidir. Bir sistem kendi dışındaki bir termal rezervuar ile temasta olduğunda, sistem ısı transferiyle rezervuarın sıcaklığını ayarlar. (Q ≠ 0).

İzokorik Proses: Sabit-hacim prosesi, izovolumetrik proses veya izometrik proses de denilen bir termodinamik prosestir. İzokorik proseste proses boyunca kapalı sistemin hacmi sabit kalır; proses, sıkıca kapatılmış veya izole edilmiş elastik olmayan bir kap içeriğinin ısıtılması veya soğutulmasıyla tanımlanır.

İzobarik Proses                      İzotermal Proses

İzentropik Proses: Termodinamikte izentropik proses idealize edilmiş bir termodinamik prosestir; sistemin iş transferleri sürtünmesizdir, ısı ve madde transferi yoktur ve proses reversibildir. Böyle bir idealize sistem mühendislikte, gerçek proseslerin kıyaslamasında bir model ve temel oluşturmak yönünden yararlıdır.

Çevrimsel (Cyclic) Proses: Bir sistem verilen bir başlangıç halinden başlayarak çeşitli proseslere uğrar ve son olarak başlangıç haline dönerse, bu sistem çevrimsel bir proses geçirmiştir. Tipik bir örnek olarak Carnot çevrimi gösterilebilir.



Carnot çevrimi dört prosesten oluşan kuramsal bir çevrimdir; bunlar, iki reversibil izotermal proses ve iki reversibil adyabatik prosestir.
Verim = 1 – T1/T2  (T Kelvin)
Bir ısı motorunun verimi piston hacminden veya içeriğinden bağımsızdır; önemli nokta Tsıcak ve Tsoğuk arasındaki sıcaklık farkının büyük olmasıdır.

P-V-T Yüzeyin Detaylı Resmi: İdeal çevrime göre, ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirmek için sıcaklık farkı önemli bir koşuldur; ancak, ideal bir motorla bile %100 verim elde edilmesi olanaksızdır.



Tüm ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşmediği, bir miktarı soğuk çevreye geçtiğinden Carnot çevrimi temelde yetersizdir. Yani Carnot çevrimi, bir ısı-iş deneyini, bir iş-ısı cihazıyla orijinal denge haline geri döndüremez.

Neden mükemmel bir motor yapılamıyor? Termodinamiğin ikinci kanunu bunun olanaksız olduğunu söyler. Tüm proseslerde kaçınılmaz olarak atıklar vardır. İş olarak yararlanılan enerji denge halinde azken, dengeden sonraki halde daha fazla olur.

Reversibil (Dönüşümlü) Proses: Başlangıç koşullarına geri dönebilen bir proses olarak tanımlanır; sistem veya sınırda herhangi bir değişiklik olmaz.

İrreversibil (Dönüşümsüz) Proses: Sistem ve çevresinin orijinal koşullarına geri dönemediği bir prosestir.

Adyabatik Proses: Adyabatik proses, termodinamik bir sistem ve çevresi arasında ısı veya madde transferi olmaksızın gerçekleşen bir prosestir; enerji sadece iş olarak transfer edilir (ΔT ≠ 0, Q = 0). Adyabatik proses, termodinamiğin birinci kanununu açıklamada kullanılan teorinin temelini oluşturur.

Politropik Proses: Politropik bir proses PVn = C eşitliğine uyan bir termodinamik prosestir. P basınç, V spesifik hacim, n politropik indeks, C sabittir. Politropik proses eşitliği, ısı transferi dahil, çeşitli genleşme ve sıkıştırma proseslerini tanımlar.

Trotling Proses: Daraltma veya kısma proses de denilebilir; entalpi değişikliğinin olmadığı, işin yapılmadığı ve prosesin adyabatik olduğu bir prosestir.


Termodinamik Denge

Bir termodinamik sistem mekanik, kimyasal ve termal dengede olduğunda, sistem termodinamik dengededir ve cisimler arası net ısı aktarımı sıfırdır. Sistemin termodimamik dengesi için çeşitli denge tipleri ve koşulları vardır.

Termal Denge: Sistemin sıcaklığı zamanla değişmez, sistemin her noktasında aynı değerdedir.

Mekanik Denge: Sistem içinde veya sistemle çevresi arasında dengesiz kuvvetler bulunmaz; sistemdeki basınç her noktada aynıdır ve zamanla değişmez.

Kimyasal Denge: Sistemin kimyasal kompozisyon sistem boyunca aynıdır ve zamanla değişmez; sistemde devam eden kimyasal reaksiyon yoktur.


Termodinamik Özdeşlik

Termodinamik Özdeşlik; U = iç enerji, S = entropi, V = hacim, 
T = sıcaklık, P = basınç


Bazı Terimler, Açıklamaları

Faz: Faz, kimyasal kompozisyon ve fiziksel yapı boyunca homojenliği tanımlayan bir kavramdır.

Kimyasal Substans: Kimyasal bir substans sabit kimyasal kompozisyona ve karakteristik özellikler sahip bir madde formudur; fiziksel ayırma metotlarıyla (kimyasal bağlar kırılmadan) bileşenlerine ayrılamaz. Örnek olarak kimyasal elementler, iyonlar veya alaşımlar gösterilebilir. Kimyasal bir substans, karışımlardan ayırt edilmesi için genellikle ‘saf substans’ şeklinde tanımlanır.

Saf Substans: Kimyasal kompozisyonu sabit olan bir substanstır. Bir saf substans tek bir kimyasal element veya bileşik olmak zorunda değildir, çeşitli kimyasal elementler ve bileşiklerin karışımları da, karışım homojen olduğunda saf substans tanımına girer; (ör. su, hava). Sıvı ve buhar haldeki su saf substans olduğu halde, sıvı ve gaz haldeki hava karışımı saf substans tanımına girmez.

Doygunluk: Doygunluk, verilen bir sıcaklık ve basınçta buhar ve sıvı karışımının beraber bulunabildiği bir koşul olarak tanımlanır.

Termodinamik Değişkenler: Termodinamik değişkenler genellikle sistemin ya kendisini ya da çevre koşullarını tarif etmek için kullanılır. En çok kullanılan değişkenler mekanik ve istatistiksel parametrelerdir.

Mekanik değişkenler:
Basınç: P         Hacim: V
İstatistiksel değişkenler:
Sıcaklık: T        Entropi (düzensizlik): S
Mekanik değişkenler, temel klasik veya partikül fiziği tanımlarıyla tarif edilebilir, istatistiksel değişkenler sadece istatistiksel mekanik tanımlarıyla anlaşılabilir.

Termodinamiğin çoğu uygulamasında, bir ya da daha çok değişken sabit tutulurken, diğer değişkenlerin bunlara göre nasıl değiştiği incelenir ve bu da sistemin matematiksel olarak (n sabit tutulmayan değişkenlerin sayısı olmak üzere) n boyutlu bir uzay olarak tarif edilebileceği anlamına gelir. İstatistiksel mekaniği fizik yasalarıyla birleştirerek, bu değişkenleri birbirleri cinsinden ifade edecek "durum denklemleri" yazılabilir. Bunların en basit ve en önemli olanlarından biri ise ideal gaz yasasıdır.
PV = n R T
Bu denklemde R evrensel gaz sabiti'dir. Ayrıca istatistiksel mekanik terimleriyle bu denklem şöyle yazılır:
PV = N k T
k Boltzmann sabiti'dir.

Termodinamik Potansiyeller: Termodinamik değişkenler vasıtasıyla dört termodinamik potansiyel tanımlanabilir:

Sistemin İç Enerjisi, E:
dE = T dS – P dV
Helmholtz Serbest Enerjisi, A:
dA = – S dT – P dV
Gibbs Serbest Enerjisi, G:
dG = – S dT + V dP
Entalpi, H:
dH = – T dS + V dP
Entalpi, özel bir fonksiyondur. Basınç sabit olduğu zaman ısıyı verir. Bu dört potansiyelin diferansiyel denklemlerini ve zincirleme türev kuralını kullanarak dört potansiyel, değişkenler ve birbirleri cinsinden yazılabilir:
E = H – P V = A + T S
A = E – T S = G – P V
G = A + P V = H – T S
H = G + T S = E + P V


4 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (termodinamik)
GERİ (erwin schrödinger)