Europa Clipper (Europa Clipper)

Europa Clipper (daha önce Europa Multiple Flyby Mission olarak biliniyordu), NASA tarafından geliştirilmekte olan bir uzay sondasıdır. 10 Ekim 2024'te fırlatılması planlanan uzay aracı, Jüpiter'in yörüngesindeyken Galileo'nun uydusu Europa'yı bir dizi yakın uçuşla incelemek üzere geliştiriliyor. NASA'nın gezegensel bir görev için şimdiye kadar geliştirdiği en büyük uzay aracıdır.

Bu görev, Gezegensel Bilim Bölümü'nün planlı bir uçuşudur, Büyük Stratejik Bilim Misyonu olarak belirlenmiş ve Gezegensel Görevler Program Ofisi'nin Solar Sistem Keşif programı kapsamında ikinci uçuşu olarak finanse edilmiştir. Aynı zamanda yeni Okyanus Dünyaları Keşif Programı tarafından da desteklenmektedir.

Europa Clipper, Galileo uzay aracının Jüpiter yörüngesindeki sekiz yılı boyunca (1995-2003) yaptığı ve Europa'nın buz kabuğunun altında bir yeraltı okyanusunun varlığına işaret eden araştırmaların devamı niteliğindeki çalışmaları gerçekleştirecektir. Europa'ya bir uzay aracı gönderme planları, başlangıçta Europa Orbiter ve Jupiter Icy Moons Orbiter gibi, bir uzay aracının Europa etrafındaki yörüngeye enjekte edileceği projelerle tasarlandı. Ancak Jüpiter'in magnetosferinden gelen radyasyonun Europa yörüngesindeki olumsuz etkileri nedeniyle, Jüpiter etrafındaki eliptik bir yörüngeye bir uzay aracı enjekte etmenin ve bunun yerine Ay'a 44 yakın uçuş yapmanın daha güvenli olacağına karar verildi.

Misyon, Jet Propulsion Laboratory (JPL) ve Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL) arasında ortak bir araştırma olarak başladı. JPL, APL, Southwest Araştırma Enstitüsü, Austin Texas Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi ve Colorado Boulder Üniversitesi'nin katkıda bulunduğu dokuz cihazdan oluşan bilimsel bir yük ile inşa edilmesi uygun görüldü. Yaklaşan görev, ESA'nın 2023'teki Jüpiter Buzlu Aylar Keşfi lansmanını tamamlıyor; bu fırlatma, Ganymede etrafındaki yörüngeye girmeden önce Europa'nın yanından iki kez, Callisto'nun yanından da birçok kez geçecek.

Görevin Ekim 2024'te Falcon Heavy ile 21 günlük fırlatma süresi içinde başlatılması planlanıyor. Uzay aracı, Nisan 2030'da Avrupa'ya varmadan önce Şubat 2025'te Mars'tan ve Aralık 2026'da Yer’den gravite desteklerini kullanacak.

Europa Clipper’in, (a) artistik çizimi, (b) tüm aletleri kurulu halde, (c) toz analiz cihazı sensör kafası, (d) yüksek kazançlı anteninin tam ölçekli bir prototipi, (e) artistik izlenimi (2017)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Europa_Clipper

5 Ekim 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)