ERA (exobiology radiation assembly)

Eksobiyoloji radyasyon düzeneği (ERA), uzay radyasyonunun biyolojik etkilerini araştıran bir deneydi. ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından geliştirilen bir astrobiyoloji misyonu, 15 deney taşıma kapasitesine sahip 4.5 tonluk insansız bir uydu olan EURECA’da (Avrupa Geri Alınabilir Taşıyıcı) gerçekleştirildi.

31 Temmuz 1992'de STS-46 - uzay mekiği Atlantis tarafından fırlatıldı ve 508 km yükseklikte yörüngeye yerleştirildi. 1 Temmuz 1993'te STS-57-Space Shuttle Endeavour tarafından alındı ve daha ayrıntılı analiz için Yer’e geri gönderildi.

Deneyin amacı, susuz kalmış ve metabolik olarak hareketsiz mikroorganizmaların (bacillus subtilis sporları, deinococcus radyodurans hücreleri, aspergillus türlerinin konidial sporları) ve hücresel bileşenlerin (plazmit DNA, proteinler, mor zarlar, amino asitler, üre) tepkisini, bazı durumlarda solar UV ışığı ile ışınlama ile birlikte, dış uzayın aşırı derecede susuz kalma koşullarını incelemekti.

ERA, omurgasızların, mikroorganizmaların ve organik moleküllerin ultraviyole (UV) radyasyon, kozmik radyasyon ve vakum gibi dış uzay koşullarına uzun süre maruz kalması ile ilgili bilgi sağladı.

Farklı bacillus subtilis türlerinin ve escherichia coli plazmidi pUC19'un sporları, seçilen uzay koşullarına (uzay vakumu ve/veya tanımlanmış dalga bantları ve güneş ultraviyole radyasyonunun yoğunlukları) maruz bırakıldı. Yaklaşık 11 aylık görevin ardından organizmaların tepkileri, hayatta kalma, DNA iplikçik kırılmalarının indüksiyonu, DNA onarım sistemlerinin etkinliği ve rolü açısından incelendi. Veriler, eş zamanlı yürütülen bir yer kontrol deneyinin verileriyle karşılaştırıldı.


(a) 1992'de EURECA (Avrupa Geri Alınabilir Taşıyıcı) tesisin kurulumu, (b) Atlantis (Wiki), (c) David Low ve Peter Wisoff, Endeavour STS-57’nin yük bölmesinde (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Exobiology_Radiation_Assembly

22 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)