Epigenetik (epigenetics)

Biyolojide epigenetik, DNA dizisinde değişiklik olmadan gerçekleşen kalıtsal özelliklerin veya hücre fonksiyonundaki kararlı değişikliklerin incelenmesidir. Epigenetikteki Yunanca 'epi- öneki, kalıtımın geleneksel (DNA dizisine dayalı) genetik mekanizmasının 'üzerinde' veya 'ek' olan özellikleri ifade eder. Epigenetik genellikle hücre bölünmesiyle silinmeyen bir değişikliği içerir ve gen ifadesinin düzenlenmesini etkiler. Hücresel ve fizyolojik fenotipik özellikler üzerindeki bu tür etkiler çevresel faktörlerden kaynaklanabilir veya normal gelişimin bir parçası olabilir, kansere yol açabilirler.

Bu terim aynı zamanda değişiklik mekanizmasını da ifade eder; yani, nükleotid dizisinin mutasyonunu içermeyen, genomda işlevsel olarak ilgili değişiklikleri. Bu tür değişiklikleri üreten mekanizmalara örnek olarak DNA metilasyonu ve histon modifikasyonu gösterilebilir; bunların her biri, altta yatan DNA dizisini değiştirmeden genlerin ifade edilme biçimini değiştirir. Ayrıca kodlamayan RNA dizilerinin, gen ifadesinin düzenlenmesinde anahtar rol oynadığı gösterilmiştir.

Gen ekspresyonu, DNA'nın susturucu* bölgelerine bağlanan baskılayıcı proteinlerin etkisiyle kontrol edilebilir (*genetikte susturucu, baskılayıcılar olarak adlandırılan transkripsiyon düzenleme faktörlerini bağlayabilen bir DNA dizisidir). Bu epigenetik değişiklikler, hücrenin ömrü boyunca hücre bölünmeleri yoluyla devam edebilir ve organizmanın temel DNA dizisindeki değişiklikleri içermese bile, nesiller boyunca sürebilir; bunun yerine genetik olmayan faktörler organizmanın genlerinin farklı davranmasına (veya 'kendilerini ifade etmesine') neden olur.

Ökaryotik biyolojideki epigenetik değişimin bir örneği, hücresel farklılaşma sürecidir. Morfogenez sırasında totipotent (tek bir hücrenin bir organizmadaki tüm farklılaşmış hücreleri bölme ve üretme yeteneği) kök hücreler embriyonun çeşitli pluripotent (özel konumda bir kök hücre) hücre dizileri haline gelir ve bunlar da tamamen farklılaşmış hücreler şekline girer. Başka bir deyişle, döllenmiş tek bir yumurta hücresi (zigot) bölünmeye devam ettikçe, ortaya çıkan yavru hücreler, nöronlar, kas hücreleri, epitel, kan damarlarının endoteli vb. dahil olmak üzere, bir organizmadaki tüm farklı hücre tiplerine dönüşür.


Epigenetik mekanizmalar

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics

24 Mayıs 2024
2 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)