Enerji, Momentum ve Açısal Momentumun Korunumu (conservation of energy, momentum and angular momentum)

Fizikte korunan birçok büyüklük bulunur; böylelikle karmaşık durumlarda basit tahminler yapmamız oldukça kolay hale gelir. Mekanikte korunan üç temel büyüklük vardır, bunlar:
1. Enerji
2. Momentum
3. Açısal momentum

Enerjinin Korunumu Yasası

Fizikte, enerjinin korunumu yasası,

İzole bir sistemdeki toplam enerji miktarı, geçen zaman boyunca değişmez, sabit kalır.

Enerji ne yok edilebilir ne de yoktan var edilebilir, ancak türü değişebilir. Örneğin, dinamitin patlaması esnasında kimyasal enerji kinetik enerjiye dönüşebilir.

Enerjin korunumu yasası, aynı anlamı ifade eden, farklı şekillerde tanımlanabilir:

Enerji korunumu yasası gereği birinci tür devirdaim makinesinin çalışması imkansızdır (bu türde dışarıdan enerji alınmadan iş yapılacağı iddia edilir). Başka bir deyişle, dışarıdan enerji almayan bir sistem, çevresine sahip olduğundan daha fazla enerji sağlayamaz.

Bir hal değişimi sırasında kapalı bir sistemin toplam enerjisindeki net değişim (artma veya azalma) sisteme giren toplam enerji ile sistemden çıkan toplam enerjinin farkına eşittir.


(a) Adyabatik bir sistem üzerinde yapılan iş (Wgiren) sistemin enerji artışına (DE) eşittir, (b) Bir hal değişimi sırasında sistemin enerji değişimi, net iş ve çevreyle ısı alışverişinin toplamına eşittir


Sistem: Fizikte sistem, denklemlerle modellemeyi seçtiğimiz bir nesne topluluğuna verilen addır. Bir nesnenin enerjinin korunumu kullanılarak hareketi tanımlanacaksa, sistem nesneyi ve etkileşime girdiği diğer tüm nesneleri içermelidir.

Bir sistemdeki net enerji değişimi:
DEsistem = Eson – Eilk = E2 – E1
DE = DU + DEK + DEP
DU: iç enerji değişimi, DEK: kinetik enerji değişimi, DEP: potansiyel enerji değişimi, h: yükseklik, v: hızı gösterir.
DU = m (u2 – u1)
DEK = ½ m (v22 – v12)
DEP = mg (h2 – h1)

Hareketsiz sistemler için,
h1 = h2 ® DEP = 0
v1 = v2 ® DEK = 0
DE = DU
Mekanik enerji bir sistemdeki potansiyel enerjinin ve kinetik enerjinin toplamıdır.
EM = EP + EK
Yerden h yüksekliğinde, hızı v olan bir cismin mekanik enerjisi:
Potansiyel enerji = m.g.h
Kinetik enerji = ½.m.v2
Mekanik enerji = m.g.h + 1/2m.v2
Bu cisim zamanla yere yaklaştığında v hızı artar, h yüksekliği azalır. Yani cismin potansiyel enerjisi azalırken kinetik enerjisi artar. Fakat mekanik enerji yine sabittir. Potansiyel enerjinin bir kısmı kinetik enerjiye dönüşmüştür. (Sistemde sürtünmenin olmadığı varsayılmaktadır.)

Momentumun Korunması

Klasik mekanikte bir nesnenin sahip olduğu momentumun miktarı, iki fiziksel büyüklüğe bağlıdır; kütlesi ve o gözlem çerçevesindeki hızı. Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir. (Momentum, benzer bir konu olan açısal momentum ile karışmasın diye, bazen çizgisel momentum olarak da anılır.)

Fizikte, momentum için kullanılan sembol genellikle p harfidir. Momentum,
p = mv
p momentum, m kütle ve v hızdır. (sembollerin koyu renkli yazılmasının nedeni vektör olmasındandır.)

Momentumun korunumu yasası doğanın temel bir yasası olup,

Eğer kapalı bir sisteme etkiyen hiçbir dış kuvvet mevcut değilse, o kapalı sistemin momentumu sabit kalır.

Bu yasanın sonuçlarından bir tanesi ise,

Herhangi bir nesneler sisteminin kütle merkezi, sistem dışı bir kuvvete maruz kalmadığı sürece, her zaman aynı bir hız ile hareketini sürdürecektir.

Momentumun korunumu, matematiksel bir özellik olan uzayın homojen olmasının bir sonucudur; bir nesnenin uzay içindeki konumu, momentumuna uyumludur.

Analitik mekanikte momentumun korunumu, Lagranjiyenin, ötelemeler altında değişmez kalmasının bir sonucudur. Toplam momentumun hareket sabiti olduğu, Lagranjiyene sonsuz küçük bir öteleme yapılıp, bunu ötelenmemiş Lagranjiyenle eşitlenerek ispatlanabilir. Bu Noether teoreminin özel bir halidir. (Lagrange mekaniği klasik mekaniğin yeniden formüle edilmesidir. İtalyan-Fransız matematikçi ve astronom Joseph-Louis Lagrange tarafından 1788’de geliştirilmiştir.)

Kapalı bir sistem için (eğer dış kuvvetler yoksa) toplam momentumun korunumu aslında, Newton'un birinci hareket yasasıdır. Newton'un üçüncü yasası olan, alt sistemler arasında etkiyen kuvvetlerin büyüklükleri aynı ve yönleri zıttır şeklinde ifade edilen, etkiye tepki yasası ise momentum korunumunun bir sonucudur.

Bir Patikülün Momentumu: Bir nesne herhangi bir gözlem çerçevesinde hareket halinde ise, o çerçeve içinde bir momentuma sahiptir. Momentumun çerçeveye bağımlı olduğunu belirtmek önemlidir. Yani aynı nesne, bir gözlem çerçevesinde belli bir momentum değerine sahip olabilirken, başka bir gözlem çerçevesinde ise başka bir momentum değerine sahip olabilir. Örneğin, hareketli bir nesnenin, sabit bir noktaya (yere göre) bağlı olarak seçilen bir gözlem çerçevesinde momentumu olmasına rağmen, kütle merkezine iliştirilen bir gözlem çerçevesindeki momentumu sıfırdır.

Einstein'ın asansöründeki Newton'un elması: A kişisinin gözlem çerçevesinde, elma sıfır olmayan bir hıza ve momentuma sahiptir. Asansörün ve B kişisinin gözlem çerçevesinde ise, elma, sıfır bir hıza ve momentuma sahiptir.


Newton beşiği, momentum korunumunu gösterir

Aynı hizada ve bir sarkaçta yer alan beş toptan meydana gelen beşikte, ilk top havaya kaldırılmasıyla yüklendiği enerji sonucu ikinci topa değer ve momentum transferiyle ilk topun momentumu, değdiği ikinci topa geçer. Bu şekilde momentum, en son topa kadar geçer. Son top, momentum transferi sonucu havaya kalkar ve kendinden önceki topa değer. Aynı işlem böylece ters yönden başlar.

Açısal Momentumun Korunma Yasası

Açısal momentum fizikte herhangi bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır ve bu miktar cismin kütlesine, şekline ve hızına bağlıdır. Açısal momentum bir vektör birimidir ve cismin belirli eksenler üzerinde sahip olduğu dönüş eylemsizliği ile dönüş hızını ifade eder.

Bir sistemin sahip olduğu açısal momentum, içerisindeki bireysel ufak parçacıkların sahip olduğu momentumların toplamına eşittir. Simetri ekseni üzerinde dönüş yapan bir cismin açısal momentumu eylemsizliğinin (cismin yerinin değiştirilmesine ile açısal hızına ω müdahale edilmesine karşı yaratmış olduğu direnç) ürünü olarak hesaplanabilir. Formülü:
L = r x mv
Bu nedenle açısal momentum bazen "dönüş lineer momentumu" olarak ifade edilir.

Klasik mekanikte bir merkeze göre alınan açısal momentum:
L = r x p
r: parçacığın merkeze göre yer vektörü, p parçacığın lineer momentumudur.

Açısal momentumun korunum yasası,

Kapalı bir sistemdeki cisme dışarıdan herhangi bir tork etki etmediği sürece açısal momentumda bir değişiklik olmaz.

Herhangi bir olay öncesinde cisim üzerinde sadece iç torklar etki ettiği için açısal momentumda bir dış tork olmadığı sürece değişme görülmez. Bu korunum yasası matematiksel olarak yön bağımsızlıktan bulunur ve sonsuz yön kabul edildiği için hiçbir yön bir diğerinden farklı değildir.


İki zıt yönlü kuvvet tarafından oluşturulan tork Fg ve −Fg açısal momentumda tork yönünde bir değişikliğe sebep olur L (Tork açısal momentumun türevidir.)


8 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (koruma yasaları)