Enceladus Hayat Bulucu‎ (Enceladus life finder)

Enceladus Hayat-Bulucu (ELF), Enceladus'un iç su okyanusunun yaşanabilirliğini değerlendirmeyi amaçlayan bir NASA uzay aracı için önerilen bir astrobiyoloji görev konseptidir. Enceladus, Satürn'ün en az 146 toplam uydudan oluşan altıncı en büyük ayı olup, kimyasal yapı bakımından kuyruklu yıldızlara benzer olanıdır. Uzay sondası Satürn'ün yörüngesinde dönecek ve Enceladus'un gayzer benzeri bulutlarının içinden birçok kez uçacak, uzay aracındaki solar panellerinden sağlanan enerjiyle çalıştırılacaktır.

Genel Bakış
Enceladus Hayat Bulucu misyonu ilk olarak 2015 yılında Discovery Mission 13'ün finansmanı için önerildi ve ardından Mayıs 2017'de NASA'nın New Frontiers programı Mission 4'e teklif edildi, ancak seçilmedi.

Gelecekteki başka bir fırsatta seçilirse, ELF misyonu Enceladus'un gayzerlerinde biyolojik imza ve biyomolekülleri arayacak. Güney kutup jetleri, yeraltı bölgesel okyanusundan su, tuz ve organik molekülleri ay yüzeyinin düzinelerce kilometre yukarısına taşıyor. Hipotez, suyun, Yer’in okyanuslarının derinliklerinde bulunan özelliklere benzer termal havalandırma delikleri tarafından ısıtıldığı yönündedir. ELF'in araçları amino asitleri (proteinlerin yapı taşları) ölçecek, yağ asitlerini analiz edecek ve tüylerde bulunan metanın (CH4) canlı organizmalar tarafından üretilip üretilmediğini belirleyecek.

2008 yılında Cassini yörünge aracı bir bulutun içinden geçirildi ve malzemeyi nötral kütle spektrometresiyle analiz etti. Yörünge aracı, metan (CH4), karbon monoksit (CO), karbon dioksit (CO2), nitrojen ve karmaşık organik bileşikler dahil olmak üzere basit organik maddeleri tespit etti. Cassini ayrıca tuzlu sıvı okyanusa işaret eden bir konsantrasyonda sodyum ve potasyum da tespit etti. Ancak Cassini doğrudan analizler için gerekli hassasiyete sahip donanıma sahip değildi.

14 Aralık 2023'te gökbilimciler, Enceladus'un dumanlarında hidrojen siyanürün yanı sıra bazıları henüz daha iyi tanımlanıp anlaşılamayan diğer organik moleküllerin ilk kez keşfedildiğini bildirdi. Araştırmacılara göre, 'bu (yeni keşfedilen) bileşikler potansiyel olarak mevcut mikrobiyal toplulukları destekleyebilir veya yaşamın kökenine yol açan karmaşık organik sentezleri tetikleyebilir.'


(a)  ELF, Enceladus'un yanından yaklaşık 10 uçuş gerçekleştirecek, solar enerjiyle çalışan bir Satürn yörünge aracıdır, (semanticscholar), (b)  ELF'in hayata yönelik üç farklı testi mümkün olduğu kadar evrenseldir ve yaşamın temel doğasında var olan özelliklerini arar (semanticscholar)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Enceladus_Life_Finder

9 Ekim 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)