En Parlak Küme Galaksi (brightest cluster galaxy)

En parlak küme galaksi (BCG), bir galaksi kümesindeki en parlak galaksi olarak tanımlanır. BCG'ler, evrendeki en masif galaksileri içerir. Bunlar genellikle ev sahibi galaksi kümesinin geometrik ve kinematik merkezine yakın, dolayısıyla küme potansiyeli kuyusunun dibinde bulunan eliptik galaksilerdir. Ayrıca genellikle küme X-ışını emisyonu zirvesinede bulunurlar.

BCG'ler için oluşum senaryolarından biri:

·         Soğutma akışı: X-ışını küme haloların yüksek yoğunluklu soğutma merkezlerinde merkezi soğutma akışından yıldız oluşumu.

BCG'lerdeki yığılma topluluklarının incelenmesi, bu teori hakkında şüphe uyandırdı ve astronomlar, radyasyonlu soğutma kümelerinde soğutma akışlarına dair hiçbir kanıt göremediler.

Diğer iki teori daha sağlıklı beklentiler sergiliyor.

·         Galaktik kannibalizm: Galaksiler, dinamik sürtünme ve gelgit sıyırma nedeniyle kümenin merkezine çöker.

·         Galaktik birleşme: Birkaç galaksi arasındaki hızlı galaktik birleşmeler, küme çöküşü sırasında gerçekleşir.

BCG'lerin oluşum dönemi dikkate alınarak kannibalizm modelini birleşme modelinden ayırt etmek mümkündür.

Kannibalizm modelinde, evrimleşmiş kümede çok sayıda küçük galaksi bulunurken, birleşme modelinde kümelerin çökmesi nedeniyle hiyerarşik bir kozmolojik model beklenmektedir. Küme galaksilerin yörünge bozunumunun BCG'lerin büyümesini hesaba katacak kadar etkili olmadığı gösterilmiştir.

Birleşme modeli şu anda genel olarak en muhtemel model olarak kabul edilmektedir, ancak son gözlemler bazı tahminlerle çelişmektedir. Örneğin, BCG'lerin yıldız kütlesinin, birleşme modelinin öngördüğünden çok daha erken toplandığı bulunmuştur.

BCG'ler çeşitli galaksi sınıflarına ayrılır: dev eliptikler (gE), D galaksiler ve cD galaksiler. cD ve D galaksiler, normal eliptik galaksilere benzeyen eliptik-benzeri bir çekirdeği çevreleyen genişlemiş bir dağınık zarf (kılıf) sergiler. BCG'lerin ışık profilleri genellikle bir Sersic yüzey parlaklık yasası, bir çift Sersic profili veya bir de Vaucouleurs yasası ile tanımlanır. BCG'lerin ışık profilinin farklı parametrelerinin yanı sıra dağınık zarfın zayıflığı, bu objelerin boyutlarının rapor edilen değerlerinde farklılıklara yol açar.


(a) Abell S0740 galaksi kümesi, (b) en parlak galaksi, SDSS J1156+1911 (NASA Hubble Uzay Teleskop)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Brightest_cluster_galaxy

6 Mayıs 2022

 

GERİ (galaksiler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)
GERİ (bileşik objeler)
GERİ (astronomik obje)