'En Az' Eylem Prensibi (principle of least action)

En az eylem prensibinin ilk formülasyonunun Pierre Louis Maupertuis’e ait olduğu söylenir. Ancak Euler bu prensipten 1744'te çeşitli yayınlarında bahsetmiş ve Leibniz de bu tartışmalarda yer almıştır. 1932’de Paul Dirac aynı prensiplerin kuantum mekaniğindeki geçerliliğini ve etkilerini gözlemlemiştir.

En az eylem prensibi (veya minimum eylem prensibi de denir), mekanik sistemlerdeki eylem kavramından hareket denklemlerinin bulunması esasına dayanır. Görelilik teorisinde, göreli etkiler fiziksel olarak dahil oldukları için, klasik mekanik sistemlere göre farklı eylem fonksiyonları tanımlanmalıdır. Bu prensip, Newton, Lagrange ve Hamilton ve görelilik prensiplerini ve onlardan çıkartılan hareket denklemlerini türetmek için kullanılır.

“En az” kavramı çözümlerde iki nokta arasındaki yollardan; çevre yollara göre değişimin en az olduğu yolu bulma problemi irdelendiği için kullanılır. Bu prensibin klasik mekanik ve elektromagnetik prensipleri kuantum mekaniğinin en az eylem ilkesinin sonuçlarına dayanır. En az eylem ilkesi ve varyasyon prensipleri, kuantum mekaniğini de geliştirmiş olan doğanın en kapsamlı temel davranış yasalarını içerir.

Bu prensip modern fiziğin ve matematiğin merkezinde yer almış ve görelilik teorisi, kuantum mekaniği ve kuantum alan teorisi gibi genel alanlarda etkin olarak kullanılmıştır. Ayrıca modern matematikte Morse teorisi ile ilişkili çalışmıştır. Maupertuis prensibi ve Hamilton prensibi de daha genel olan en az eylem ilkesinin birer alt örnekleridir.

Eylem (S), Lagrange mekaniğinin (L) iki an arasındaki zamana göre integraline verilen isimdir. Teknik olarak eylem, fonksiyonların fonksiyonu yani bir fonksiyoneldir ve N tane genelleştirilmiş q koordinatına bağlıdır,
q = (q1, q2 ... qN) sistemin konfigürasyon uzayını tanımlar.
q : R ¾®  RN
                     t2
S [q, t1, t2] = L (q(t), q· (t), t) dt
                   t1
Nokta (·) zaman türevi, t zamandır. Matematiksel olarak,
δ S = 0
Burada δ küçük bir değişikliği gösterir; eşitlik şöyle ifade edilir:

Sistem tarafından t1 ve t2 zamanları ile q1 ve q2 konfigürasyonları arasında alılan yol, hareketin birinci dereceye kadar sabit (değişiklik yok) olduğu yoldur.

Uygulamalarda eylemin açıklaması ve tanımı birlikte gösterilir:
    t2
δ L (q, q·, t) dt = 0
  t1
Eylem ve Lagrangiyen her zaman için sistemin dinamiklerini içerir. "Yol" terimi, basitçe, sistem tarafından konfigürasyon alanındaki koordinatlar açısından izlenen bir eğriyi, yani zamana göre parametrelendirilen q (t) eğrisini ifade eder.

Sistem geliştikçe, q konfigürasyon alanı boyunca bir yol izler (sadece bazıları gösterilmiştir); sistemin (kırmızı) aldığı yol, konfigürasyonundaki (δq) küçük değişiklikler altında durağan (sabit) bir harekete (δS = 0) sahiptir.


En Az Eylem İlkesinin Ortaya Çıkışı

Fermat: 1600’lerde Pierre de Fermat, ışığın iki nokta arasında gideceği zaman; en az sürede bu işi yapacağını öne sürmüştü. Buna en az zaman ilkesi veya Fermat Prensibi de denir.

Maupertuis: En az eylem ilkesi tam olarak Pierre Louis Maupertuis tarafından tanımlanmıştır. Maupertuis doğanın herhangi bir olay sırasında tutumlu davrandığını düşünmüş ve bu düşüncesini genelleştirmiştir:

Hareket yasaları ve ondan türetilenler veya başka şekilde gözlenenler esasında doğanın aynı esaslarına dayanır. Hayvanların hareketlerini, bitkilerin büyümelerini gözlemlediğimizde hepsi en az eylem ihtiyacının bir sonucudur.

Maupertuis prensibi:
δ 2 T(t) dt = 0
Bu, kinetik enerji ve zamanın çarpımının iki kere integrale alınmasından ibarettir.

Euler: Leonhard Eulerise’in 1744'te tanımladığı formülasyona göre:

M kütleli bir parçacığın v hızı ile diferansiyel ds uzaklığı boyunca gittiğini düşünelim. Kütle, Mv kadar bir çizgisel momentuma sahip olacaktır. Momentum, ds uzaklığı ile çarpıldığında Mv ds ifadesini verir. Bu momentum ds boyunca integre edilebilir. Elde edilen eğri aynı yer değiştirme noktaları için birden çok ihtimal verebilir ama prensibe göre bu eğrilerden birinin diğerlerine göre değişimi minimum olmalıdır ve burada minimize edilmesi istenen nicelik Mv ds’dir:
M v ds
Veya, M'nin yol boyunca sabit olmasını gerektirir:
M v ds
Euler prensibi:
δ p dq = 0
Euler denk ama bağımsız bir tanım yapmış ve varyasyon prensibini Maupertuis ile aynı yıllarda tanımlamıştır.

Daha sonraki yıllarda Lagrange ve Hamilton, Jacobi ve Morse, Gauss ve Hertz konuyla ilgili çalışmalar yapmış, prensipler ve formüller geliştirmiştir. Richard Feynman’a göre, en az eylem ilkesi matematiksel olarak Newton’un 2. Yasasından daha spesifik ve çok daha kapsamlıdır.


9 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (klasik mekanik)