Elektron İyonizasyon (electron ionization)


Elektron iyonizasyonu (EI, eski adıyla elektron darbeli iyonizasyon ve elektron bombardımanı iyonizasyonu), enerjik elektronların iyon üretmek için katı veya gaz fazı atomları veya molekülleri ile etkileşime girdiği bir iyonizasyon yöntemidir.

EI, kütle spektrometresi için geliştirilen ilk iyonizasyon tekniklerinden biri olup, hala popüler bir iyonizasyon tekniğidir. Bu teknik, iyon üretmek için yüksek enerjili elektronlar kullandığından, sert (yüksek parçalanma) bir iyonizasyon yöntemi olarak kabul edilir. Bu, bilinmeyen bileşiklerin yapısının belirlenmesinde yardımcı olabilecek kapsamlı parçalanmaya yol açar.

EI, moleküler ağırlığı 600'ün altında olan organik bileşikler için en kullanışlı olan iyonizasyon yöntemidir. Ayrıca, çeşitli ayırma teknikleriyle birleştirildiğinde, katı, sıvı ve gaz hallerindeki diğer bazı bileşikler (termal olarak kararlı olan ve uçucu) de tespit edilebilir.

Kütle spektrometrende iyonizasyon yöntemi olarak elektron İyonizasyon kullanmanın birçok avantajı ve dezavantajı vardır; bunlar aşağıda listelenmiştir.


Avantajlar

Dezavantajlar

Basittir

Molekül uçucu olmalıdır

Hassastır

Molekül termal olarak kararlı olmalıdır

Parçalanma, moleküllerin tanımlanmasına yardımcı olur

Kapsamlı parçalanma - veriler yorumlanamıyor

Kitaplıkta-aranabilir parmak izi spektrumları bulunabilir

Yararlı kütle aralığı düşüktür (<1000 Da)


(a) Elektron iyonizasyon, (b) Metanol- Born Oppenheimer Potansiyel Eğrilerin elektron iyonizasyonu, (c) elektron iyonizasyon enstrümantasyon şeması

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Electron_ionization

28 Haziran 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)