Elektrokimya (electrochemistry)

Elektrokimya, fiziksel kimyanın, (i) ölçülebilir ve kantitatif bir fenomen olarak elektriksel potansiyel farkı ile, (ii) belirli bir kimyasal değişikliğin sonucu olarak potansiyel farkla birlikte tanımlanabilir kimyasal değişiklik veya tam tersi ile ilgilenen dalıdır.

Bu reaksiyonlar, iyonik olarak iletken ve elektronik olarak yalıtkan bir elektrolit (veya bir çözeltideki iyonik türler) ile ayrılmış elektrotlar arasında elektronik iletken bir faz (tipik olarak bir harici elektrik devresi, ancak akımsız levhada olduğu gibi zorunlu değildir) yoluyla hareket eden elektronları içerir.

Bir kimyasal reaksiyon, bir elektriksel potansiyel farkı tarafından yürütüldüğünde (elektrolizde olduğu gibi), veya bir kimyasal reaksiyondan potansiyel bir fark kaynaklanıyorsa (bir elektrik pili veya yakıt hücresinde olduğu gibi), buna elektrokimyasal reaksiyon denir. Diğer kimyasal reaksiyonlardan farklı olarak, elektrokimyasal reaksiyonlarda elektronlar doğrudan atomlar, iyonlar veya moleküller arasında değil, yukarıda belirtilen elektronik olarak iletken devre yoluyla aktarılır. Bu fenomen, bir elektrokimyasal reaksiyonu geleneksel bir kimyasal reaksiyondan ayıran şeydir.

Prensipler

·        Elektrokimyasal hücreler: Bir elektrokimyasal hücre, bir kendiliğinden redoks reaksiyonu tarafından salınan enerjiden elektrik akımı üreten bir cihazdır.

·        Standart elektrot potansiyeli: Hücre potansiyelinin tahmin edilmesini sağlamak için standart elektrot potansiyeli tabloları mevcuttur. Bu tür tablolar, standart hidrojen elektroduna (SHE) atıfta bulunur. 

·        Kendiliğinden redoks reaksiyonu: Bir elektrokimyasal hücrenin çalışması sırasında, kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür..


(a) Bir elektrokimyasal hücre (byjus.), (b) proton-ileten bir yakıt hücresinin şeması (wikipedia)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrochemistry

17 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)