Ekolojik Ekonomi (ecological economics)

Ekolojik ekonomi, biyoekonomi, ekonomi, eko-ekonomi veya ekol-ekon, insan ekonomilerinin ve doğal ekosistemlerin hem zamanlar arası hem de mekansal olarak karşılıklı bağımlılığını ve birlikte evrimini ele alan, disiplinler ötesi ve disiplinler arası bir akademik araştırma alanıdır.

Ekonomiyi Yer’in daha büyük ekosisteminin bir alt sistemi olarak ele alan ve doğal sermayenin korunmasını vurgulayan ekolojik ekonomi alanı, çevrenin ana ekonomik analizi olan çevre ekonomisinden farklıdır.

Alman iktisatçılar arasında yapılan bir araştırma, ekolojik ve çevresel ekonomilerin farklı ekonomik düşünce okulları olduğunu, ekolojik ekonomistlerin güçlü sürdürülebilirliği vurguladığını ve fiziksel (insan yapımı) sermayenin doğal sermayenin yerini alabileceği önermesini reddettiğini ortaya çıkardı.

Ekolojik ekonomi, 1980'lerde çeşitli Avrupalı ve Amerikalı akademisyenlerin çalışmaları ve aralarındaki etkileşimler üzerine modern bir disiplin olarak kuruldu. Yeşil ekonominin ilgili alanı genel olarak konunun daha politik olarak uygulanan bir şeklidir.

Ekolojik ekonomist Malte Michael Faber'e göre ekolojik ekonomi, doğaya, adalete ve zamana odaklanmasıyla tanımlanır. Nesiller arası eşitlik, çevresel değişimin geri döndürülemezliği, uzun vadeli sonuçların belirsizliği ve sürdürülebilir kalkınma sorunları, ekolojik ekonomik analiz ve değerlemeyi yönlendirir.

Ekolojik iktisatçılar, maliyet-fayda analizi ve ekonomik değerlerin bilimsel araştırmalardan ayrılabilirliği gibi temel ana akım ekonomik yaklaşımları sorguladılar ve ekonominin pozitif veya tanımlayıcı olmaktan ziyade, kaçınılmaz olarak normatif, yani kuralcı olduğunu ileri sürdüler.

Alternatif olarak zaman ve adalet konularını birleştirmeye çalışan konumsal analiz önerilmektedir. Ekolojik ekonomi, sürdürülebilirlik, doğa, adalet ve bakım değerlerine odaklanma da dahil olmak üzere, feminist ekonomiyle birçok perspektifini paylaşıyor. Karl Marx ayrıca sermaye ile ekoloji arasındaki, günümüzde ekososyalizm olarak bilinen ilişkiye de değindi.


(a) Çevresel ve ekolojik ekonomi (economicseducation), (b) ekolojik ve neo-klasik ekonomi (x.com)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ecological_economics

19 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)