Düzenli Yapı (ordered structure)

Biyolojide yaşamın özelliklerinden biri, hücreler, dokular, organlar ve organizmalar gibi birçok seviyede gözlemlenebilen son derece düzenli yapısıdır.

Başka bir kapsamda yapı, makromoleküllerde, özellikle proteinlerde ve nükleik asitlerde de gözlemlenebilir. Bu moleküllerin işlevi hem şekillerine hem de bileşimlerine göre belirlenir; yapıları birden fazla seviyeye sahiptir.

Protein yapısının dört seviyeli bir hiyerarşisi vardır.

·         Birincil yapı, onu oluşturan amino asitlerin dizisidir. Tekrarlanan bir nitrojen ve iki karbon atomu dizisinden oluşan bir peptid omurgasına sahiptir.

·         İkincil yapı, hidrojen bağları ile belirlenen tekrarlanan modellerden oluşur. İki temel tip, a-sarmal ve b-kıvrımlı tabakadır.

·         Üçüncül yapı, polipeptit zincirinin ileri geri bükülmesidir.

·         Dördüncül yapı, üçüncül birimlerin bir araya gelip etkileşime girme şeklidir.

Yapısal biyoloji, makromoleküllerin biyomoleküler yapısıyla ilgilidir.


(a) Ayçiçeğinin çiçek başını oluşturan küçük parlak sarı çiçekçiklerin sarmal düzeni, tüm organizmaları karakterize eden son derece düzenli yapının bir örneğidir (Wiki), (b) protein yapısının dört seviyesi (biology)

Şekil (b):

(1) Birincil yapı, genellikle 1 veya 3 harfli kodlarla kısaltılan amino asit kalıntılarının dizisidir.

(2) İkincil yapı, sağ alfa sarmalının (burada gösterilmektedir) 3 boyutlu düzeni veya beta kıvrımlı tabaka gibi alternatif yapılardır.

(3) Üçüncül yapı, prolin köşeleri, sistein kalıntıları arasındaki disülfit köprüleri ve elektrostik bağlar gibi yapılarla şekillendirilen alfa sarmalının 3 boyutlu katlanmasıdır.

(4) Proteine birden fazla protein zincirinin katkıda bulunduğu durumlarda, dördüncül yapı bu alt birimlerin düzenlenmesidir. Burada gösterildiği gibi hemoglobindeki kuaterner yapı, elektrostatik bağlarla bir arada tutulan iki alfa ve iki beta polipeptitten oluşur.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Structure#Biological

16 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)