Düşünce Deneyleri (Einstein's thought experiments)

Albert Einstein'ın kariyerinin ayırt edici özelliği, fiziksel sorunları anlamak ve kendi kavramlarını başkalarına açıklamak için temel bir araç olarak görselleştirilmiş düşünce deneylerini kullanmasıydı.

Einstein'ın düşünce deneyleri çeşitli biçimler almıştır:

·         Gençliğinde zihinsel olarak ışık huzmelerini izledi.

·         Özel görelilikle ilgili en derin içgörülerini açıklamak için hareketli trenler ve şimşek çakmaları kullandı.

·         Genel görelilik için çatıdan düşen, asansörleri hızlandıran, kavisli yüzeylerde sürünen kör böcekleri ve benzerlerini düşünen bir kişiyi yorumladı.

·         Niels Bohr ile gerçekliğin doğası üzerine yaptığı tartışmalarda, en azından kavram olarak Heisenberg belirsizlik ilkesinin nasıl önlenebileceğini gösterecek hayali cihazlar önerdi.

·         Einstein, Kuantum Mekaniği literatürüne çok önemli bir katkı olarak, iki partikülün kısa bir süre etkileşime girdiğini ve daha sonra kuantum dolaşıklığı olarak bilinen fenomeni öngörerek durumlarının birbiriyle ilişkili olması için uçtuğunu düşündü.


(a) Einstein'ın 16 yaşında bir öğrenciyken yaptığı düşünce deneyi, (b) tren ve set düşünce deneyi, (c) Einstein'ın FTL (Faster-than-light; ışıktan hızlı) sinyalinin nedensellik ihlaline izin verdiğini gösteren düşünce deneyi (1907), (d) Einstein tarafından kullaılan eşdeğerlik ilkesini gösteren bir düşünce deneyi, (e) Einstein'ın düşen ışığın enerji kazandığı argümanı, (f) Ehrenfest paradoksunun dikkate alınması, Einstein'ın gravitasyon eğrileri uzay-zamanı düşünmesine neden oldu, (g) kabarcık paradoksu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Einstein%27s_thought_experiments

21 Temmuz 2021

 

GERİ (albert einstein)