Yer'in Yapısı (structure of earth)

Yeryüzünün katmanlarını incelemek için genellikle iki farklı sınıflandırma kullanılır: Bileşimsel katmanlar ve mekaniksel katmanlar. Bileşimsel katmanlar, kimyasal bileşenler dikkate alınarak, mekaniksel katmanlar ise fiziksel hareketler dikkate alınarak adlandırılmıştır.

Bileşimsel katmanlar; dıştan içe doğru:
·         Okyanussal kabuk
·         Kıtasal kabuk
·         Manto
·         Çekirdek
Mekaniksel katmanlar; dıştan içe doğru:
·         Litosfer (taşküre)
·         Astenosfer
·         Mezosfer
·         Dış çekirdek
·         İç çekirdek

Ye'in iç yapısının iki farklı şematik görünümü

Yer gezegeninin iç yapısına ilişkin şu anki çağdaş bilimsel kavrayışımız, sismik görüntüleme tekniklerinin yardımıyla elde edilmiştir. Sismik görüntüleme, depremlerin ürettiği ses dalgalarının ölçümü ve farklı katmanlardan geçişin bu dalgaları ne kadar yavaşlattığı gibi incelemelerle yapılır. Sismik hızdaki değişimlerle yoğunluk farkları belirlenir. Ayrıca Yer'in kütle çekimsel ve magnetik alanlarının ölçümleri alınır, yerin derinliklerindeki basıncı ve sıcaklığı simüle etmek için kristalin katılarla deney yapılır.

İç yapıdaki sıcaklık ve basınç farklılıklarının, gezegenin başlangıçtaki oluşum aşamasından kalan ısıya, radyoaktif elementlerin bozunumuna ve yoğun basınç dolayısıyla iç çekirdeğin donmasına bağlı olduğu anlaşılmış bulunuyor.

Yeryüzünün en dışında bulunan, soğuyup sertleşmiş kabuğun derinliği 5 ilâ 70 km arasında değişir: kıtalar ve okyanus tabanı olarak tüm yüzeyi kaplasa da, gezegenin toplam hacminin sadece %1‘ini oluşturur. En ince bölgeleri, okyanus tabanlarını oluşturan okyanussal kabuk kısımlarıdır ve genellikle 5 – 10 km kalınlığındadır. Kıtasal kabuk kısımları ise özellikle dağlık bölgelerde oldukça kalın olabilir. Okyanussal kabuk, demir magnezyum silikat volkanik kayalar (bazalt gibi) benzeri yoğun malzemeden oluşurken, kıtasal kabuk daha az yoğun olan sodyum potasyum alüminyum silikat kayalar (granit gibi) içerir.

Mantonun en üst kısmı, kabukla beraber litosfer olarak adlandırılır. Litosfer, maksimum kalınlığı 200 km kadar olabilen düzensiz bir katmandır. Şu anda Yer'in kabuğunu oluşturan kayaların çoğu, 100 milyon yıldan kısa süre önce meydana gelmiştir. Ancak bilinen en eski mineral tanecikleri 4.4 milyar yaşındadır. Bu da yeryüzünün en az o zamandan beri katı bir kabuğu olduğuna işaret eder.


Yer kürenin jeolojik tabakaları


Yer tabakalarının derinliklikleri ve sıcaklıkları


Yerin Tabakaları ve Derinlikleri

Derinlik (km)
Tabaka
0 – 60
Litosfer
Mantonun en üst kısmı, kabuk ile beraber litosfer olarak adlandırılır. Litosfer, düzensiz bir katmandır. Şu anda Yer kabuğunu oluşturan kayaların çoğu, 100 milyon yıldan kısa süre önce oluşmuştur. Ancak bilinen en eski mineral tanecikleri 4.4 milyar yaşındadır.
0 – 35
Kabuk
Kabuk (yoğunluğu 2.2 – 2.9 g/cm3), kıtalar ve okyanus tabanı olarak tüm yüzeyi kaplıyor olsa da, gezegenin toplam hacminin sadece %1‘ini oluşturur. En ince bölgeleri, okyanus tabanlarını oluşturan okyanussal kabuk kısımlarıdır ve genellikle 5 ilâ 10 km kalınlığında olur. Kıtasal kabuk, demir magnezyum silikat volkanik kayalar (bazalt gibi) benzeri yoğun malzemeden oluşurken, kıtasal kabuk daha az yoğun olan sodyum potasyum alüminyum silikat kayalardan (granit gibi) oluşur.
35 – 60
Manto (Üst)
Üst mantoda sıcaklık 500 – 900 0C aralığında, yoğunluğu 3.4 – 4.4 g/cm3’dür. Kabuk tabanında bulunan ve kısaca Moho olarak adlandırılan ‘Mohorovicic Süreksizliği’nden başlayan üst manto, üzerindeki kabukla birlikte litosferi oluşturur. Diğer katmanlara kıyasla, üst manto hakkında daha çok bilgiye sahibiz. Mantodaki hareket, yüzeyde tektonik levhaların hareketi ile kendini belli eder. Daha derinlerdeki ısının etkisiyle oluşan bu süreç, ‘Kıtasal Sürüklenme’den, depremlerden, sıradağların oluşumundan ve çok sayıda başka yerbilimsel süreçten sorumludur
60 – 2890
Manto (Alt)
Gezegenin bu bölümünde, sıcaklık 4000 0C’ye ulaşabilir, yoğunluğu 4.4 – 5.6 g/cm3’dür. Ancak manto üzerindeki aşırı basınçtan dolayı, ağdalılık ve erime, üst mantoya kıyasla çok sınırlıdır. Sismik açıdan nispeten homojen görünmesi dışında, alt manto hakkında çok az bilgi vardır.
100 – 700
Astenosfer
Astenosfer mantonun yerkabuğuna yakın olan üst kısmıdır, yerkabuğunun hemen altında yer alır. Çekirdekteki termonükleer reaksiyondan ısınan ve yüksek basınç altında olan astenosfer yarı katı haldedir. Yerin en üst katmanı olan litosfer, astenosfer üzerinde hareket eder. Bu hareket levha tektoniğine, buna bağlı olarak tüm tektonik olaylara (kıtaların kayması, deprem, volkanizma, sıradağların ve rift vadilerinin oluşumu) sebep olur.
2890 – 5100
Dış çekirdek
Dış çekirdekte sıcaklık 4030 0C ile 5730 0C arasındadır. Sismik incelemeler sonucunda sıvı olduğu doğrulanmış bulunan dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 3400 km’dir. Bu bölgede yoğunluğun mantodakinden çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor (9.9 – 12.2 g/cm3). %80 oranında demire ek olarak, nikel ve bazı daha hafif elementlerden oluştuğu düşünülüyor.
5100 – 6378
İç çekirdek
Sıcaklığının ~5400 0C olduğu tahmin ediliyor. İç çekirdek, kimyasal bileşim olarak dış çekirdek gibi büyük ölçüde demir ve nikelden meydana geliyor. Çapı ise yaklaşık 1220 km. Merkezdeki yoğunluk değeri (12.8 – 13.1 g/cm3) altın, platinum, paladyum, gümüş ve tungsten gibi ağır elementlerden epeyce barındırdığına işaret eder. Demir ve diğer ağır elementlerin bu sıcaklıkta katı olabilmesinin nedeni ise oradaki basınç dolayısıyla erime sıcaklıklarının dramatik şekilde artmasından ve 330 – 360 gigapascala çıkmasından ileri gelir.


https://en.wikipedia.org/wiki/Structure_of_Earth

2 Ekim 2019
26 Nisan 2023



GERİ (evrendeki dünya)
GERİ (yeryüzü)
GERİ (jeoloji)
GERİ (yeryüzü tablo)