Dünya (world)

En genel anlamıyla ‘dünya’ terimi, varlıkların ve gerçekliğin tamamını veya var olan her şeyi ifade eder.

Dünyanın doğası farklı alanlarda farklı şekilde kavramsallaştırılmıştır.

·         Bazı anlayışlar, dünyayı benzersiz (tek) olarak görürken, diğerleri "dünyaların çokluğundan" bahseder.

·         Bazıları dünyayı basit bir obje olarak ele alırken, diğerleri dünyayı birçok parçadan oluşan bir kompleks olarak analiz eder.

Bilimsel kozmolojide dünya ya da evren yaygın olarak ‘tüm uzay ve zamanın toplamı; var olan, olmuş ve olacak olan her şey’ olarak tanımlanır.

Modalite (yöntem) teorileri olası dünyalardan, şeylerin nasıl olabileceğinin eksiksiz ve tutarlı yolları olarak bahseder.

Fenomenoloji (olgu bilimstarting),.her deneyimin çevresinde bulunan ortak verili objelerin ufkundan yola çıkarak, dünyayı en büyük ufuk ya da ‘tüm ufukların ufku’ olarak tanımlar.

Akıl felsefesinde dünya, genellikle aklın temsil ettiği kavramlarla çelişir.

Teoloji, dünyayı Tanrı'yla kavramsallaştırır, örneğin Tanrı'nın yaratıcılığı, Tanrı ile özdeşlik, ya da ikisinin birbirine bağlı olması gibi.

Çeşitli durumlarda ‘dünya’ terimi daha sınırlı bir anlam kazanır: örneğin, dünya ve üzerindeki tüm yaşamla, bir bütün olarak insanlıkla veya uluslararası veya kıtalararası bir kapsamdai olduğu gibi. Bu anlamda dünya tarihi, bir bütün olarak insanlık tarihini ifade eder; dünya siyaseti, ulusları ve kıtaları aşan konuları inceleyen siyaset bilimi disiplinidir. Diğer örnekler arasında ‘dünya dini’, ‘dünya dili’, ‘dünya hükümeti’, ‘dünya savaşı’, ‘dünya nüfusu’, ‘dünya ekonomisi’ veya ‘dünya şampiyonası’ gibi terimler sayılabilir.


Dünya gezegeninin fotoğrafları; (a) 22 Aralık 1968 (Apollo 8), (b) 7 Aralık 1972 ‘Blue Marble’ (Apollo 17)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/World

11 Ocak 2022
26 Nisan 2023 

 

GERİ (yeryüzü)
GERİ (kültür ve toplum)
GERİ (yeryüzü tablo)