Dünya tarihi (world history)

İnsanlık tarihi veya dünya tarihi, insanlığın geçmişinin anlatısıdır. Arkeoloji, antropoloji, genetik ve dilbilim yoluyla ve yazının ortaya çıkışından bu yana çeşitli kaynaklardan anlaşılmaktadır.

İnsanlığın yazılı tarihi, ‘prehistory’ den önce gelir. Prehistorya (tarihöncesi), insanlık tarihinin 3.3 milyon yıl önce homininler tarafından ilk taş aletlerin kullanımı ile yazı sistemlerinin icadı arasındaki dönemdir.

Neolitik Dönem, Tarım Devriminin M.Ö. 10 000 - 5000 yılları arasında, Yakın Doğu'nun Bereketli Hilalinde (Fertile Crescent) başladığını gördü. Bu dönemde insanlar sistematik bitki ve hayvan yetiştiriciliğine başladılar.

Tarım ilerledikçe, çoğu insan kalıcı yerleşim yerlerinde çiftçi olarak göçebe bir yaşam tarzından yerleşik bir yaşam tarzına geçti. Çiftçiliğin sağladığı göreceli güvenlik ve artan üretkenlik, toplulukların ulaşımdaki ilerlemeler tarafından teşvik edilerek giderek daha büyük birimlere genişlemesine izin verdi.

Bereketli Hilal, Ortadoğu'da günümüz Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Ürdün ve Mısır'ın yanı sıra Kuveyt'in kuzey bölgesi, Türkiye'nin güneydoğu bölgesi ve İran'ın batı kısmını kapsayan hilal şeklinde bir bölgedir (bazı yazarlar Kıbrıs'ı da dahil eder)


Tarih öncesi ya da tarihi zamanlarda, insanların her zaman güvenilir içme suyu kaynaklarına yakın olmaları gerekiyordu. Yerleşimler MÖ 4000 gibi erken bir tarihte İran'da, Mezopotamya'da, Hindistan alt kıtasındaki İndus Nehri vadisinde, Mısır'ın Nil Nehri kıyılarında ve Çin nehirleri boyunca gelişmiştir. Çiftçilik geliştikçe, tahıl tarımı daha sofistike hale geldi ve büyüme mevsimlerinde gıda depolamak için bir işbölümüne yol açtı. İşbölümleri, boş zamanları olan bir üst sınıfın yükselişine ve uygarlığın temelini oluşturan şehirlerin gelişmesine yol açtı.

İnsan toplumlarının artan karmaşıklığı, muhasebe ve yazı sistemlerini gerektirdi. Tunç Çağı'nın sonlarında Hint yarımadasında hinduizm gelişti. Aksiyel Çağ, Budizm, Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Jainizm gibi dinlerin ortaya çıkışına tanık oldu.

(Aksiyel Çağ, Alman filozof Karl Jaspers tarafından "önemli bir çağ" anlamında kullanılan ve antik tarihin yaklaşık MÖ 8. yüzyıldan 3. yüzyıla kadar olan dönemini karakterize eden bir terimdir.)

Antik Çağ, medeniyetlerin gelişmesiyle birlikte imparatorlukların yükselişinin ve düşüşünün görüldüğü antik tarihi (Klasik Çağ ve Hindistan'ın Altın Çağı) kapsar.

Post-klasik tarih (‘Orta Çağ’, yaklaşık MS. 500–1500) Hıristiyanlığın yükselişine, İslami Altın Çağ'a (yaklaşık MS. 750 - 1258) ve Timur ve İtalyan Rönesansları (yaklaşık MS. 1300) tanık oldu. (Timur Rönesansı, Asya ve İslam tarihinde 14. yüzyılın sonları, 15. yüzyılın ve 16. yüzyılın başlarını kapsayan tarihi bir dönemdi.)

15. yüzyılın ortalarında Avrupa'da hareketli-tip baskı cihazının tanıtılması, iletişimde devrim yarattı; Orta Çağ'ın sonunu hızlandırıp Bilimsel Devrimi başlatarak bilginin daha geniş bir şekilde yayılmasını kolaylaştırdı.

Erken modern dönem, 1500'den 1800'e kadar "Avrupa Çağı ve İslamik Gunpowders Çağı" olarak anılır, Keşif Çağı ve Aydınlanma Çağı'nı içeriyordu. .( İslamik Gunpowders: Osmanlı, Safevi ve Babür imparatorlukları.)

Geç modern dönem, 18. yüzyılın başalarındaki bilgi ve teknoloji birikimini, Sanayi Devrimi'ni getiren ve 1800'lü yıllarda başlayan ve günümüze kadar devam eden kritik bir kütleyi kapsar.

Bu tarihsel dönemlendirme şeması (tarihin Antik Çağ, Post-Klasik, Erken Modern ve Geç Modern dönemlere bölünmesi), Eski Dünya, özellikle Avrupa ve Akdeniz tarihi için geliştirilmiştir ve en iyi şekilde bu tarih için geçerlidir. Antik Çin ve antik Hindistan da dahil olmak üzere bu bölgenin dışında, tarihsel zaman çizelgeleri farklı şekilde gelişti.

Bununla birlikte, 18. yüzyıla gelindiğinde, geniş dünya ticareti ve kolonizasyon nedeniyle, çoğu medeniyetin tarihi, küreselleşme olarak bilinen bir süreçle büyük ölçüde iç içe geçmiştir. Son çeyrek binyılda, nüfus, bilgi, teknoloji, iletişim, ticaret, silah yıkıcılığı ve çevresel bozulmanın büyüme oranları büyük ölçüde hızlandı ve şimdi gezegenin insan topluluklarının karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş fırsatlar ve tehlikeler yarattı.


Dünya nüfus artışı, (a) MÖ. 10 000 ve 2000 yılları (log-lineer), (b) MÖ.8000 ve 2000 yılları (log-log), arasında

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_history

13 Ocak 2022
26 Nisan 2023 

 

GERİ (yeryüzü)
GERİ (kültür ve toplum)
GERİ (yeryüzü tablo)