Döner Elipsoidal Değişken (rotating ellipsoidal variable)

Döner elipsoidal değişkenler, bir değişken yıldız sınıfıdır; bileşenleri elipsoidal olan yakın ikili sistemlerdir. Bunlar tutullum değildir, fakat gözlemcinin görebildiği ışık emitleyen alandaki değişiklikler nedeniyle görünür büyüklükte dalgalanmalar meydana gelir. Tipik parlaklık dalgalanmaları 0.1 büyüklüğü geçmez,

En parlak döner elipsoidal değişken Spica'dır (α Virginis).

·         Spica, Virgo (Başak) takımyıldızındaki en parlak obje ve gece gökyüzündeki en parlak 20 yıldızdan biridir.

·         Spica, bileşenleri her dört günde bir, birbirlerinin yörüngesinde dönen yakın bir ikili yıldızdır. Bir teleskopla iki yıldız olarak çözülemeyecek kadar birbirine yakın dururlar.

·         Spica, yıldızların gravitasyonal etkileşimler yoluyla karşılıklı olarak çarpıtıldığı, tutulmayan yakın bir ikili yıldız sistemi olan döner bir elipsoidal değişkendir.

·         Spica MK (Morgan–Keenan) spektral sınıflandırmda, tipik bir erken B-tipi ana-dizi yıldızı olarak kabul edilir.

·         Spica, ilk olarak 2016 yılında keşfedilen polarimetrik bir değişkendir.

Spica (a Virginis),  250 ışık yılı uzakta Virgo takımyıldızındaki en parlak objedir. Masif bir ikilidir; birincil bir değişken mavi dev ve yakınındaki bir mavi B2 V ana-dizi yıldızıdır. 

İki yıldız birbirine çok yakındır, yumurta- şeklindedir ve sadece spektrumlarıyla ayrıdedilebilirler (döner elipsoidal değişken). 

Her iki yıldızın dönüşü ve periyotları (4 gün) arasındaki senkronizasyon eksikliği, bunun henüz gelgit etkileşiminin senkronize olmadığı genç bir sistem olduğunu gösterir (9 Ağustos 2020).


https://en.wikipedia.org/wiki/Rotating_ellipsoidal_variable

20 Mart 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (ekstrinsik değişken)