Döner Değişken Yıldızlar (rotating variable stars)

Büyük güneş lekelerine sahip yıldızlar döndükçe parlaklıklarında önemli değişiklikler gösterebilir, görüntoye yüzeyin daha parlak alanları girer. Magnetik yıldızların magnetik kutuplarında da parlak noktalar oluşur. Elipsoid şekilli yıldızlar, gözlemci tarafından yüzeylerinin değişen alanları gözlenebildiğinden, parlaklıklarında da değişiklikler gösterebilirler.

Döner değişkenler, değişkenliği dönmeleriyle ilgili olaylardan kaynaklanan yıldızlardır. Örnek olarak, görünür parlaklığı etkileyen aşırı ‘güneş lekelerine’ sahip yıldızlar ve elips şeklinde olmalarına neden olan ‘hızlı dönüş hızları’na sahip yıldızlar gösterilebilir.

FK Comae Berenices Değişkenler

FK Comae Berenices değişkenler son derece hızlı dönerler (ekvatorda ~100 km/s); dolayısıyla elips şeklindedirler. Bunlar (görünüşe göre) G ve K spektral tiplerine sahip tek dev yıldızlardır ve güçlü kromosferik emisyon hatları gösterirler. Örnekler FK Com, V1794 Cygni ve UZ Librae'dir. FK Comae yıldızların hızlı dönüşü için olası bir açıklama, onların bir (temaslı) ikilinin birleşmesinin sonucu olmalarıdır.


FK Comae Berenices için: dış grafikte TESS verilerinden çizilen kısa dönem değişkenlik, iç kısımda Panov ve Dimitrov'dan (2007) uyarlanan, uzun dönem değişkenlik ışık eğrileri gösterilmiştir (TESS: Transiting Exoplanet Survey Satellite)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Variable_star#Rotating_variable_stars

20 Mart 2022

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (ekstrinsik değişken)
GERİ (astronomik cisim)