DNA Mikrodizisi (DNA microarray)

Bir DNA mikrodizisi (yaygın olarak DNA çipi veya biyoçip olarak da bilinir), katı bir yüzeye tutturulmuş mikroskobik DNA noktalarının bir koleksiyonudur.

Bilim adamları, çok sayıda genin ekspresyon düzeylerini aynı anda ölçmek veya bir genomun birden fazla bölgesini genotiplemek için DNA mikrodizilerini kullanıyor.

Her DNA noktası, problar (veya reportörler veya oligolar) olarak bilinen spesifik bir DNA dizisinin pikomollerini (10−12 mol) içerir. Bunlar, yüksek-sıkı koşullar altında bir cDNA veya cRNA (ayrıca anti-sens RNA olarak da adlandırılır) örneğini (hedef olarak adlandırılır) hibritlemek için kullanılan bir genin veya başka bir DNA öğesinin kısa bir bölümü olabilir.

Prob-hedef hibridizasyon, genellikle hedefteki nükleik asit dizilerinin göreceli bolluğunu belirlemek için florofor, gümüş veya kemilüminesans etiketli hedeflerin belirlemesi yoluyla saptanır ve ölçülür.

Orijinal nükleik asit dizileri yaklaşık 9 cm x 12 cm makro dizilerdi, ilk bilgisayarlı görüntü tabanlı analiz 1981'de yayınlandı (Patrick O. Brown tarafından). Uygulamanın bir örneği, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, patojenler ve GWAS analizindeki polimorfizmlere yönelik SNP dizileridir. Ayrıca yapısal varyasyonların tanımlanması ve gen ifadesinin ölçümü için de kullanılır. (SNP: Single Nucleotide Polymorphisms.)


(a) DNA mikrodizi teknolojisine genel bakış; kontrolden ve hedef örneklerden RNA izole edilir ve etiketli cDNA daha sonra hibritlenir (researchgate), (b) DNA mikrodizi deneyi iş akışı (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_microarray

14 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)