DNA Dizilimi (DNA sequencing)

DNA dizilimi, nükleik asit dizisini (DNA'daki nükleotidlerin sırası) belirleme işlemidir. Dört bazın (adenin, guanin, sitozin ve timin) sırasını belirlemek için kullanılan her türlü yöntem veya teknolojiyi içerir. Hızlı DNA dizileme yöntemlerinin ortaya çıkışı, biyolojik ve tıbbi araştırma ve keşifleri büyük ölçüde hızlandırdı.

DNA dizileri bilgisi, temel biyolojik araştırmalar, DNA Genografi Projeleri ve tıbbi teşhis, biyoteknoloji, adli biyoloji, viroloji ve biyolojik sistematiği gibi birçok uygulamalı alanda vazgeçilmez hale gelmiştir. Sağlıklı ve mutasyona uğramış DNA dizilerinin karşılaştırılması, çeşitli kanserler de dahil olmak üzere farklı hastalıkları teşhis edebilir, antikor repertuarını karakterize edebilir ve hasta tedavisine rehberlik etmek için kullanılabilir. DNA sekanslamanın hızlı bir yolunun bulunması, tıbbi bakımın daha hızlı ve daha bireysel hale getirilmesine ve daha fazla organizmanın tanımlanmasına ve kataloglanmasına olanak tanır.

Modern DNA dizileme teknolojisiyle elde edilen hızlı dizileme hızı, insan genomu ve birçok hayvan, bitki ve mikrobiyalin, diğer tüm DNA dizileri de dahil olmak üzere, çok sayıda yaşam türü ve tipinin tam DNA dizilerinin veya genomlarının dizilenmesinde etkili olmuştur.

İlk DNA dizileri 1970'lerin başında akademik araştırmacılar tarafından iki boyutlu kromatografiye dayalı zahmetli yöntemler kullanılarak elde edildi. DNA dizileyicili floresans bazlı dizileme yöntemlerinin geliştirilmesinin ardından, DNA dizilimi daha kolay ve çok daha hızlı hale geldi.


(a) Otomatik zincir sonlandırma DNA sıralamasına bir örnek, (b) sıralama teknolojisinin tarihi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_sequencing

14 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)